Linkovi

Skoro lansiranje severnokorejske rakete?


Šef kontrolnog centra Pik Čeng Ho razgovara sa brojnim inostranim novinarima
Šef kontrolnog centra Pik Čeng Ho razgovara sa brojnim inostranim novinarima

Sjevernokorejski zvaničnici saopštili su da su počeli da ubacuju gorivo u raketu za predstojeće lansiranje satelita, što je dodatno pogoršalo trenutni spor sa regionalnim susjedima i Sjedinjenim Državama. Projektil će, u zavisnosti od vremenskih uslova, biti lansiran između četvrka i ponedjeljka.

Zvaničnici u Sjevernoj Koreji su, po svemu sudeći, odlučni da realizuju plan za lansiranje rakete u bliskoj budućnosti. U projektil je danas ubacivano gorivo, što znači da bi mogao da bude lansiran već sjutra.

"Mislim da će ubacivanje goriva biti završeno u odgovarajuće vrijeme. Moji nadležni će odlučiti o tačnom terminu lansiranja”, kazao je Pik Čeng Ho, šef satelitskog kontrolnog centra.

Inostrani mediji i aeronautički eksperti iz Sjedinjenih Država i Rusije pozvani su da u ovom kontrolnom centru prate lansiranje.

"Definitvno je manji od onog u Hjustonu ili Koroljevu, ali kako mogu da vidim u pitanju je u potpunosti operativan kontrolni centar koji bi mogao da bude adekvatno opremljen za kontrolu korejskog satelita”, kaže Juri Karaš, stručnjak iz Ruske akademije za kosmonaute.

Planovi Pjongjanga naišli su na oštre kritike njegovih i prijatelja i neprijatelja. U susjednom Japanu, uspostavljena je privremena vojna baza za angažovanje protiv-raketnog odbrambenog štita u slučaju da odbačeni djelovi rakete padnu na teritoriju te zemlje.

“Moguće je da će pasti na naseljeno područje na tim ostrvima. Ne možemo da isključimo tu mogućnost. Tečno raketno gorivo takođe je prilično toksično, tako da je to još jedan razlog za zabrinutost”, smatra Narušige Micišita iz Nacionalnog instituta za političke studije.

U Vašingtonu, državna sekretarka Hilari Klinton kazala je da je odluka o lansiranju dokaz da Sjeverna Koreja vidi spoljašnji svijet kao prijetnju.

"Do ove nove prijetnje došlo je samo nekoliko sedmica nakon što je Sjeverna Koreja pristala na moratorijum na nuklearne i raketne probe. Brzina tog preokreta dovodi u pitanje ozbiljnost izjava Pjongjanga da želi da poboljša odnose sa susjedima. Ovo lansiranje potkrepljuje stav da sjevernokroejski lideri posmatraju poboljšanje odnosa sa međuanrodnom zajednicom kao prijetnju njihovom postojećem sistemu. I skora istorija nagovještava mogućnost dodatnih provokacija.”

Čak je i Kina, koja se obično ne izjašnjava u pogledu pitanja koja se tiču Sjeverne Koreje, pozvala na mir i uzdržanost. Bivši eskpert CIA-e za Korejsko poluostrvo, Brus Klingner, smatra da je cilj lansiranja poboljšanje imidža novog lidera Kim Džong Una na domaćem tlu, kao i jačanje pozicije zemlje u međunarodnim pregovorima o njenom nuklearnom programu.

“Sjeverna Koreja smatra da će dizanjem tenzija natjerati ostale zemlje da odstupe i pristanu na ustupke u zamjenu za ublažavanje napete situacije.”

Iako sjevernokorejski zvaničnici tvrde da će raketa samo ponijeti meteorološki satelit, tim potezom se krše sankcije Ujedinjenih nacija koje su nametnute kako bi spriječile Pjongjang da razvije projektile koji bi mogli da nose nuklearne bojeve glave.

XS
SM
MD
LG