Linkovi

Severna Koreja pogubila ministra odbrane


Severnokorejski ministar odbrane pogubljen
Severnokorejski ministar odbrane pogubljen

Južnokorejska nacionalna obaveštajna služba je saopštila da je severnokorejski lider Kim Džong Un naredio pogubljenje ministra odbrane zbog toga što je navodno, zadremao tokom jednog vojnog dogadjaja.

Jedan obaveštajni funkcioner je rekao da je Hion Jong Čol, čija je zvanična titula bila ministar narodnih oružanih snaga, ubijen iz protivavionskog oružja. Stotine funkcionera su posmatrale njegovo pogubljenje 30. aprila, rekao je danas parlamentarnom odboru u Seulu, zamenik direktora južnokorejske nacionalne obaveštajne agencije, Han Ki Beom.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap je saopštila kako je Kim verovao da je Hion, koji je imenovan na pomenuti položaj pre manje od godinu dana, pokazao nelojalnost I nepoštovanje time što je zadremao. Takodje je izvešteno da je pružao izazov Kimu u prethodnih nekoliko instanci.

U Severnoj Koreji , ministar odbrane je uglavnom zadužen za logistiku i medunarodne razmene. Politiku vode moćna naconalna odbrambena komisija i centralna vojna komisija komunističke partije.

Severna Koreja nije komentarisala ovaj dogadjaj u javnosti.

Koliko je poznato Kim ne toleriše ni najmanje neslaganje ili izazov njegovoj dikataturi. On je pogubio i sopstvenog ujaka 2013. Zbog navodne nelojalnosti. Južnokorejska obaveštajna agencija je saopštila krajem prošlog meseca da je Kim naredio pogubljenje 15 visokih funkcionera ove godine kao kaznu za suprotstavljanje njegovoj vlasti.

XS
SM
MD
LG