Linkovi

SAD: Unilateralne sankcije Severnoj Koreji?


SAD i Kina razmatraju strategiju prema Severnoj Koreji
SAD i Kina razmatraju strategiju prema Severnoj Koreji

Sjedinjene Države razmatraju dalje unilateralne sankcije Severnoj Koreji nakon pete i najveće nuklearne probe Pjongjanga.

U govoru održanom danas u Tokiju specijalni predstavnik za severno korejsku politiku Sung Kim je rekao "Pored akcije u Savetu bezbednosti UN-a, Sjedinjene Države, Japani Južna Koreja "će razmatrati unilateralne kao i bilateralne i trilateralne mere saradnje". On nije pružio detalje o tome koje bi to mere mogle da budu.

Kim je to komentarisao posle sastanka sa japanskim funkcionerima Ministarstva inostranih poslova i okarakterisao ponašanje Pjongjanga kao "destabilizujuće."

Nekoliko sati kasnije Severna Koreja je nazvala nastojanja da se dodaju sankcije "smešnim" i obećala da će dalje jačati svoj nuklearni program "kvalitativno i kvantitativno". Severna Koreja tvrdi da joj je potreban snažni program nuklearnog oružja kako bi se zaštitila od američke agresije.

U medjuvremenu, Južna Koreja i Sjedinjene Države skupljaju uzorke vazduha i vode tragajući za radioaktivnim materijalima nakon pomenute nulearne probe.

XS
SM
MD
LG