Linkovi

Majkrosoft kupuje Nokiu


Pametni telefon Nokia Lumia 820
Pametni telefon Nokia Lumia 820

Predstavnici Majkrosofta najavili da će kupiti finsku kompaniju za mobilne telefone za preko 7 milijardi dolara.

Predstavnici najveće kompjuterske korporacije na svetu, Majkrosofta danas su najavili da će kupiti finsku kompaniju za mobilnu telefoniju, Nokiu za preko 7 milijardi dolara.

Konačni ugovor o kupovini, prema očekivanjima biće sklopljen tokom prvog tromesečja 2014. godine, jer se još uvek čeka odobrenje vlasnika deonica Nokie kao i ocena regulatorne komisije.

Nokia i Majkrosoft su stupili u partnerstvo 2011. godine, od kada Nokia koristi Majkrosoftov softer Windows za svoje mobilne telefone.

Imajući u vidu to partnerstvo kao i sve veći uspeh pametnih telefona Nokie iz linije Lumia, Majkrosoft očekuje da će ovom kupovinom ubrzati svoj rast u industriji pametnih telefona i to kroz inovacije, udruživanja sa drugim kompanijama, marketing i jedinstveni brending. Nokia bi ovom nagodbom učvrstila svoju finansijsku poziciju što bi omogućilo kapital za buduće investicije i nastavak poslovanja.

Nadležni iz Majkrosofta takođe su najavili da su izabrali Finsku, inače sedište Nokie, za svoj novi centar odakle će opsluživati Evropljane. Ta kompanija planira da tokom narednih nekoliko godina uloži više od 250 miliona dolara u novo sedište baze podataka.
XS
SM
MD
LG