Linkovi

Cvetković: Podrška ombudsmanu Jankoviću


Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je pružio pomoć Saši Jankoviću da otputuje u Oslo na dodelu Nobelove nagrade za mir, 10. decembar 2010.
Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je pružio pomoć Saši Jankoviću da otputuje u Oslo na dodelu Nobelove nagrade za mir, 10. decembar 2010.

Posle nekoliko dana političkih previranja unutar vladajuće strukture Srbije i odluke Ministarstva spoljnih poslova da Srbija ne pošalje predstavnika u Oslo, ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir ipak je prisustvovao ombudsman Saša Janković, ali kao nezavisni državni predstavnik nadležan za ljudska prava. Na dodeli nagrade nije bio prisutan ambasador Srbije u Norveškoj jer je to, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova "u skladu sa ranije donetom odlukom u okviru nadležnosti predviđenih zakonom“.

Za to vreme, premijer Mirko Cvetković je novinarima pokušao da razjasni nadležnost za donošenje ovakvih odluka u ime države i njihove posledice.

"Odluka, ako mislite na Vladu, u tom kontekstu nije ni doneta već je to bila instrukcija i odluka Ministarstva spoljnih poslova, tako da praktično ta odluka nije promenjena nego je doneta druga odluka – moja odluka, da podržim odlazak našeg ombudsmana da prisustvuje tom značajnom događaju. Dakle, ne radi se o tome da je bila jedna odluka, pa druga, nego se radi o tome da paralelno egzistiraju dve odluke“, rekao je Cvetković.

Premijer je naglasio da odluka da podrži zaštitnika građana Srbije, Sašu Jankovića da prisustvuje uručenju Nobelove nagrade za mir nije bila taktička već da je to bila njegova podrška ombudsmanu koji je želeo da prisustvuje tom značajnom događaju.Prisustvo ombudsmana Jankovića u Oslu podržao je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Srpski mediji prenose i da bi zbog ove odluke i toga što se nije konsultovao sa vladom, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić mogao da bude smenjen. Premijer je objasnio da je Vlada definisala jasnu spoljnu politiku čiji su glavni ciljevi evropska integracija, ali i dobri odnosi sa svetskim silama, među kojima su Sjedinjene Države, Rusija i Kina.

"Imajući to u vidu, biće smenjen svako ko odstupa od tako definisane politike“, poručio je srpski premijer.

XS
SM
MD
LG