Linkovi

Njujork Tajms: Sledi deportacija 150 državljana BiH


Memorijalni centar Potočani gde su pokopani posmrtni ostaci žrtava masakra u Srebrenici.
Memorijalni centar Potočani gde su pokopani posmrtni ostaci žrtava masakra u Srebrenici.

Američka imigraciona služba sprema se da deportuje 150 državljana BiH zbog mogućeg učešća u ratnim zločinima 1990-ih, preneo je u subotu Njujork Tajms.

Prema pisanju tog dnevnika, američke vlasti su identifikovale 300 osoba iz Bosne i Hercegovine, koje su sakrile svoju ratnu prošlost kada su došle u SAD. Zvaničnici navode da bi taj broj mogao da bude čak 600.

Tajms piše da su medju onima suočenim sa mogućom deportacijom - jedan fudbalski trener iz Virdžinije, metalurški radnik u Ohaju, kao i četvorica radnika kockarnice u Las Vegasu.

Kako se navodi, čak polovina od 300 do sada identifikovanih državljana BiH je možda učestvovala u masakru 8.000 muslimana u Srebrenici 1995 - najgorem činu genocida u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Istražitelj za ratne zločine američke imigracione službe Majkl Mekvin izjavio je za Njujork Tajms da je - za njega - "ideja da ljudi koji su počinili takve zločine u Bosni mogu da prođu nekažnjeno i dobiju priliku za novi život u SAD - prosto skaradna".

SAD su pozvale građana BiH u svim delovima sveta da pruže bilo koje podatke koje poseduju o osumnjičenima za ratne zločine.

Ketlin O'Konor, tužiteljka za ljudska prava u američkom Sekretarijatu za pravosuđe, izjavila je za Glas Amerike da "državljani BiH mogu da budu uvereni da će pravda biti zadovoljena u SAD, uprkos činjenici da je prošlo mnogo godina, a da su zločini počinjeni u stranoj, dalekoj zemlji".

XS
SM
MD
LG