Linkovi

Pomoć za modnu industriju u Njujorku


Modna revija u Njujorku
Modna revija u Njujorku

Njujork nudi ekonomske inicijative kako bi se podstakla proizvodnja u gradu, a modni kreatori u usponu privoleli da ostanu u Njujorku.

Mnogi svetski renomirani dizajneri rade u Njujorku. Medjutim, često su te kreacije proizvedene u inostranstvu kako bi se uštedeo novac.

U Njujorku modna industrija zapošljava preko pet odsto radne snage i ostvaruje zaradu od gotovo 18 milijardi dolara godišnje od prodaje.
Uprkos ekonomskim usponima i padovima, proizvodjači i dizajneri posluju u takozvanom njujorškom modnom distriktu od 1880. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio kaže da je ta industrija integralni deo grada.

„To nije samo funkcionalni ključni sektor naše ekonomije već jedna od legendarnih industrija u gradu. Nešto što se veoma duboko identifikuje sa karakterom Njujorka i želimo da obezbedimo da tako i ostane pa čak i da se intenzivira.“

Ove godine, grad će odvojiti 15 miliona dolara za podršku dizajnerima i proizvodjačima u usponu kako bi se u samom gradu kreirali modni noviteti putem programa „Made in New York“. Kompanije koje se kvalifikuju poput Liote moraju da prodaju najmanje 1000 proizvoda godišnje i dizajniraju, skroje i sašiju svoje modne novitete u gradu. Osnivač Sara Karson se raduje dodatnim novim inicijativama poput programa „Made in New York“.

„Za proširenje malih biznisa, poput mog i osnivanje novih radnih mesta u Njujorku, kao i za podsticanje rasta konfekcije i modne industrije u gradu je zaista ključno dobiti ta sredstva.“

Liota je stvorena u Njujorku pre četiri godine i postojano je rasla. Medjutim, proizvodnja u Njujorku ima svoja ograničenja, poput prevelikih zakupa za poslovni prostor, starije radne snage i zastarele tehnologije.

„Nedostaju nam pojedine vrste tehnologije, neophodne za pletenja i lasersko rezanje materijala što su popularni stilovi koje ljudi sada kupuju. Ovde ih ne možemo proizvesti.“

Program „Made in New York“ pruža inicijative fabrikama koje investiraju u tehnologiju i razvoj radne snage. Do sada grad je obezbedio preko milion dolara fabrikama koje se kvalifikuju. Keni Huong je vlasnik lokalne fabrike u kojoj se proizvode kreacije kuće Liota. To je porodični biznis koji on vodi sa suprugom Karmen. On kaže da nema dovoljno postojanog biznisa da bi se krojačice upošljavale tokom čitave godine.

Grad je u tom smislu osnovao elektronsku platformu koja povezuje nove biznise sa fabrikama i kvalifikovanom radnom snagom. Pored toga, ako Huong investira u moderniju tehnologiju on bi zapravo mogao da se kvalifikuje za inicijative koje bi učinile njegovu fabriku još atraktivnijom opcijom za modne kreatore u Njujorku.

XS
SM
MD
LG