Linkovi

Nikolić razgovarao sa Ketrin Ešton


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izrazila je spremnost da lično preuzme koordinaciju dijaloga Beograda i Prištine kada on bude nastavljen.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izrazila je spremnost da lično preuzme koordinaciju dijaloga Beograda i Prištine kada on bude nastavljen.

Predsednik Srbije navodi da mu je visoka predstavnica EU prenela da EU neće insistirati na priznanju nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji se danas u Njujorku sastao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, rekao je da mu je Ešton prenela da EU neće insistirati na priznavanju Kosova i potvrdio da će ona predstavljati EU u dijalogu izmedju Beograda i Prištine.

Posle sastanka sa visokom predstavnicom EU na marginama 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije Tomislav Nikolić novinarima je rekao da je od Ketrin Ešton dobio uveravanja da neće biti daljih zahteva Evropske unije za priznavanjem nezavisnosti Kosova. Upitan da li će, medjutim, Srbija da ispuni zahtev EU za ukidanjem institucija na severu Kosova, Nikolić je rekao da to nije moguće jer bi to zapravo bio korak ka priznanju nezavisnosti.

“Ja sam i u govoru pred Generalnom skupštinom rekao da smo mi stigli otprilike do kraja u ispunjavanju zahteva za koje smo i sami videli da vode ka nezavisnosti Kosova i Metohije, i da više nećemo da načinimo ni jedan korak kojim bismo se približili nezavisnosti Kosova i Metohije, a to o čemu vi sada govorite - to su koraci ka ukidanju bilo kakvog prisustva Srbije na teritoiriji KiM i bezmalo da Srbija promoviše nezavisnost Kosova što je zaista nemoguće tražiti od ove vlade. Dakle, od sada će pregovori, razgovori, dogovori, biti zasnovani isključivo na platformi koju će srpska strana da pripremi odmah čim se vratrim sa generalnog zasedanja, i čim budemo potpuno definisali sve stavove."

Srpski predsednik je potvrdio da će Ketrin Ešton predstavljati Evropsku uniju u budućim razgovorima Beograda i Prištine, što znači da će srpska strana morati da odredi šefa pregovaračkog tima na najvišem političkom nivou.

“Vlada povodom toga treba da zaseda i odredi ko će to da bude - ministar ili predsednik vlade, ja čak ne bežim od odgovnornosti da ovlaste i mene ali mislim da nije u redu", konstatovao je Nikolić.

Predsednik Srbije sastao se i sa zamenikom državnog sekretara SAD, Vilijamom Bernsom, a kako kažu iz kabineta predsednika, Nikolić je Bernsu preneo da Srbija ostaje posvećena zaštiti svojih interesa na Kosovu, dok je Berns srpskom predsedniku rekao da SAD takodje ne očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

Iz kabineta predsednika nije saopšteno da li je sa predstavnikom američke administracije bilo reči o predstojećoj poseti državne sekretarke Hilari Klinton regionu. Tomislav Nikolić do kraja dana ima još nekoliko bilateralnih sastanaka čime se završava njegova poseta Njujorku.
XS
SM
MD
LG