Linkovi

Otkrivena bista vladike Nikolaja u Moragi


Otkrivena bista vladike Nikolaja u Moragi
Otkrivena bista vladike Nikolaja u Moragi

U gradu Moraga nedaleko od San Franciska, proteklog vikenda otkrivena je bista Svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Bista, izradjena po kalupu vajara Veselka Zorića, postavljena je u bašti srpske pravoslavne crkve Sveta Trojica u Moragi, pod upravom prote Vasilija Cvijanovića.

Taj dogadjaj je od posebnog značaja za srpsku dijasporu u SAD, budući da je to prvi put da je bista vladike Nikolaja postavljena na američkom kontinentu. Bistu su, simbolično, otkrila deca iz dijaspore, a svečanom otkrivanju su prisustvovali gradonačelnik Morage, Ken Ču, predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja, Mirjana Samardžija, sveštenstvo lokalnih srpskih pravoslavnih crkava iz oblasti San Franciska, kao i brojni predstavnici dijaspore.

Prateći kulturni program je, u prepunoj svečanoj sali Srpske pravoslavne crkve Sveta Trojica, otvorio vladika Maksim, episkop Eparhije zapadnoameričke, koji se osvrnuo na istorijsku, kulturnu i teološku važnost ovog dogadjaja. U programu su učestvovali i mitropolit Nikitas, direktor teološkog instituta PAOI, Kristos Janaras, profesor filozofije na atinskom Univerzitetu društvenih i političkih nauka, koji je govorio o značaju pravoslavne vere i kulture, kao i dr. Jasenka Narančić Rakas, koja je publici pročitala odlomke iz misionarskih pisama vladike Nikolaja.

Na svečanosti je nastupao i hor crkve Svetog Jovana Krstitelja iz San Franciska, a o delu vladike Nikolaja i njegovom uticaju na živote srpskih vernika u dijaspori govorili su donator biste, Mića Stefanović, predstavnik humanitarne organizacije IOCC Stiven Krida, kao i prota crkve Svete Trojice, Vasilije Cvijanović, te predsednik crkve, Ron Mucović.

XS
SM
MD
LG