Linkovi

Napad na misiju UN u Nigeriji


Kola hitne pomoći i spasioci na mestu eksplozije kod kompleksa UN u Abudži, 26. avgusta 2011.
Kola hitne pomoći i spasioci na mestu eksplozije kod kompleksa UN u Abudži, 26. avgusta 2011.

Najmanje 18 osoba poginulo je u eksploziji automobila bombe ispred kompleksa Ujedinjenih nacija u prestonici Nigerije, Abudži. Odgovornost za bombaški napad preuzela je radikalna islamistička grupa Boko Haram, koja se zalaže za uvodjenje šerijatskoig prava. Predstavnik te grupe rekao je u telefonskom razgovoru dopisniku Glasa Amerike u Nigeriji da je, kako se izrazio, “to samo početak.”

Očevici kažu da se vozilo sa eksplozivom probilo kroz bezbednosne barijere i zaustavilo ispred četvorospratne zgrade misije UN. Posle eksplozije spasioci su nastojali da izvuku tela poginulih i preživele iz ruševina zgrade u kojoj se, navodno, nalazilo oko 400 ljudi.

Očevici na mestu napada bili su u šoku.

Veoma sam tužna. Zaista je za žaljenje da takva stvar može da se desi u ovoj zemlji – da neko može da uživa u tome da postavi bombu na ovom mestu. Zgrada UN predstavlja celu globalnu zajednicu – ovo je napad na medjunarodnu zajednicu i mislim da je to zaista tužno”, ispričala je jedna Nigerijka.

U izjavi u sedištu svetske organizacije u Njujorku, generalni sekretar Ban Ki-Mun rekao je da će broj žrtava biti “znatan”. On je uputio specijalni tim UN u Abudžu i izrazio saučešće porodicama žrtava.

“U kompleksu se nalaze sedišta misija 26 humanitarnih i razvojnih agencija Ujedinjenih nacija. Ovo je bio napad na one koji su posvetili svoj život cilju pomoći drugima. Potpuno osudjujemo ovaj užasan čin”, istakao je Ban Ki-Mun.

XS
SM
MD
LG