Linkovi

Nigerija: Pobegle devojčice iznose svoja sećanja


Protesti u Abudži kojima se zahteva veće angažovanje u pronalaženju otetih nigerijskih devojčica. 11. maj, 2014.
Protesti u Abudži kojima se zahteva veće angažovanje u pronalaženju otetih nigerijskih devojčica. 11. maj, 2014.

Neke od nigerijskih učenica koje su uspele da pobegnu otmičarima iz grupe Boko Haram govore sada o tom zastrašujućem incidentu čije su žrtve još stotine njihovih školskih drugarica.

Nigerijske učenice koje su prošlog meseca pobegle tokom masovne otmice od strane islamističke grupe Boko Haram kažu da su prolazile užasavajuće momente pre no što su uspele da pobegnu od kidnapera.

19 godišnja studentkinja nauke Sara Lovan je opisala oružanu otmicu kao „suviše užasavajuću da bi se mogla pretočiti u reči“. Ona je danas rekla da je boli što više njenih školskih drugarica „ nije moglo da smogne snage „ da pobegne i rasplakala se kad je videla neke od roditelja 276 devojaka koje su još uvek medju nestalima.

Jedna 16 godissnja devojka, jedna od 53 koje su pobegle, kaše da su joj musskarci koji su mahali automatskim oružjem, pre nego što je sa još dve devojke pobegla, naredili da skuva ukradenu hranu.

Papa Franja se danas molio za oslobodjenje ovih devojaka, dok je britanski premijer Dejvid Kameron nazvao ovu otmicu delom „nasilnog, ekstremističkog islamizma“ u Nigeriji i na drugim mestima.
XS
SM
MD
LG