Linkovi

Lider Boko Harama uputio novu pretnju


Lider Boko Harama Abubakar Šekau uputio novu pretnju povodom izbora u Nigeriji, 18. februar, 2015.
Lider Boko Harama Abubakar Šekau uputio novu pretnju povodom izbora u Nigeriji, 18. februar, 2015.

Lider nigerijske ekstremističke grupe Boko Haram, Abubakar Šekau, preti da će poremetiti izbore u Nigeriji koji su, zbog nasilja, već odloženi do narednog meseca.

U novom videu postavljenom kasno sinoć na internetu, lider Boko Harama je rekao da, čak i ako sukobi njegove borce koštaju života, Alah neće dopustiti održavanje tih izbora.

Pomenuta ekstremistička grupa je u više navrata upozoravala gradjane Nigerije da ne glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima koji su sada zakazani za 28 mart. Glasanje je prvobitno bilo zakazano za 14. februar, ali su izborni funkcioneri odlučili da pomere taj datum.

U medjuvremenu, u izveštajima iz jugoistočnog Nigera se navodi da je bar 20 ljudi ubijeno kada je neidentifikovani avion bacio bombu na jedno selo u blizini granice sa Nigerijom. Nigerija je odbacila dogovornost za taj bombaški napad koji se odigrao u oblasti gde je aktivan Boko Haram.

Nigerijska vojska je saopštila da su njene snage tokom vazdušne i kopnene kampanje od ponedeljka ubile preko 300 ekstremista i ponovo preuzele 11 gradova od Boko Harama.

Nije bilo načina da se ti izveštaji vojske potvrde iz nezavisnog izvora.

XS
SM
MD
LG