Linkovi

Berns: Dijalog dobro napreduje


Bivši američki podsekretar Nikolas Berns
Bivši američki podsekretar Nikolas Berns

Bivši američki podsekretar smatra da srpsko vođstvo pokazuje novu vrstu otvorenosti prema Kosovu i njegovoj nezavisnosti

Beograd i Priština ostvaruju dobar napredak u dijalogu kojim nastoje da reše jedno od preostalih ključnih strateških pitanja na području Zapadnog Balkana, kaže Nikolas Berns, bivši državni podsekretar za politička pitanja u administraciji predsednika Džordža Buša. U razgovoru za Glas Amerike, Berns je posebno pozdravio otvorenost Beograda prema Prištini.

“Smatram da je Srbija postigla ogroman napredak. Srpsko vođstvo pokazuje novu vrstu otvorenosti prema Kosovu i njegovoj nezavisnosti. Nadam se da će taj proces biti nastavljen i dovršen obostranim priznavanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je cilj.”

Berns je Beogradu i Prištini poručio sledeće.

Kosovska vlada bi trebalo da ostvaruje otvoren odnos prema kosovskim Srbima i na severu kao i u ostalim delovima zemlje. To je u interesu Kosova, ali i njegova obaveza kao zemlje koja je u potpunosti opredeljena za demokratiju i demokratska prava. A, srpska vlada bi morala jasno da predoči srpskoj zajednici na Kosovu da neće podsticati njihovo odvajanje od Kosova. Neophodna je puna integracija Srba u politički život i društvo Kosova. Smatram da je bitno da dve vlade šalju takve poruke.”

Berns podseća da je puna normalizacija odnosa sa Kosovom glavni uslov za prijem Srbije u EU.
XS
SM
MD
LG