Linkovi

Nezvanično: Vučić pobedio i na Kosovu


Glasanje na Kosovu
Glasanje na Kosovu

Prema nezvaničnim podacima najviše glasova na Kosovu za predsednika Srbije dobio je Aleksandar Vučić. Pojedini analitičari i građani, Srbi i Albanci, smatraju da se nakon pobede Vučića na predsedničkim izborima politika Srbija prema Kosovu neće menjati.

Direktor Centra za Mir i toleranciju Nenad Maksimović kaže da pobeda Aleksandra Vučića nije iznenađenje jer po nepisanom pravilu Srbi na Kosovu uglavnom glasaju za one koji su na vlasti, jer, kako kaže, postoji inercija poistovećivanja vlasti sa državom Srbijom. On smatra da će politika Srbije prema Kosovu ostati ista, koja kako je kazao vodi ka zaokruživanju kosovske nezavisnosti.

Smatram da će generalno politika Srbije prema Kosovu ostati nepromenjena, i vodeće se u pravcu daljih urušavanja institucija Republike Srbije, kao posledica Briselskog sporazuma, koji će naravno biti kompozovan pojačanom nacionalnom retorikom ukoliko to bude potrebno, ali to je samo kozmetika. Znači i dalje se ide u pravcu slabljenja uticaja Republike Srbije i zaokruživanja kosovskog autoriteta u svim delovima Kosova.

Analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pobeda Aleksandra Vučića bila očekivana i da je to kako kaže dobro za čitav region. On očekuje nastavak dosadašnje politike Srbije prema Kosovu.

Normalizacija je maksimum što mi u ovom periodu očekujemo od Srbije, i to nam je i sasvim dovoljno može se reći. Važno je da Srbija ne ometa Kosovo u svom razvoju i u svom učlanjivanju u svim tim Međunarodnim i važnim organizacijama“, rekao je za Glas Amerike Fadilj Ljepaja

Građani Gračanice i Prištine, Srbi i Albanci smatraju da je pobeda Aleksandra Vučića korisna i dobra za Kosovo.

„To je očekivana pobeda, to je dobro, ali njegovi ljudi ovde na Kosovu i Metohiji su mnogo loši i zato je mala izlaznost na glasačkim mestima. Bojkutuju, ne Vučića nego njegove ljude koji su napravili takav revolt kod građana i napravili su.

Dobro je, jako je dobro, pa za građane, za bezbednost i za našu slobodu.”

Najbolje što može da bude.”, ocenjuju građani Gračanice.

Nije to toliko loše, ali bi bilo Šešelj da je dobio. Mislim tako.”

Pa nije loše, dobro je čim su se sporazumeli tamo u Briselu Dobar je je bio do sada.”, smatraju stanovnici Prištine.

Na jučerašnjim izborima za predsednika Srbije izlaznost birača na teritoriji Kosova iznosila 39,21 odsto, a svoje pravo iskoristilo je 41.537 glasača, saopšteno je iz Misije OEBS-a u Prištini. Prema nezvaničnim podacima Republičke izborne komisije na Kosovu je najviše glasova dobio je Aleksandar Vučić, zatim Vojislav Šešelj, Vuk Jeremić, Saša Janković, Luka Maksimović i Boško Obradović. Ostali kandidati su dobili manje od jedan odsto podrške birača.

XS
SM
MD
LG