Linkovi

Nezavisni filmovi na festivalu u Ostinu


Majkl Pena, Amerika Ferera, Gebrijel Man, Rozario Doson i reditelj Diego Luna dolaze na severnoameričku premijeru filma "Cezar Čavez" na frestivalu SXSW, 10. marta 2014.
Majkl Pena, Amerika Ferera, Gebrijel Man, Rozario Doson i reditelj Diego Luna dolaze na severnoameričku premijeru filma "Cezar Čavez" na frestivalu SXSW, 10. marta 2014.

Na festivalima kao što je "Jug-jugozapad", filmski kritičari traže dragulj medju nezavisnim i niskobudžetnim filmovima od kojih mnogi nikada neće dospeti u bioskope.

U Ostinu u Teksasu danas se završava muzičko-filmski festival “Jug-jugozapad”. To je posebno značajan skup za nezavisne filmske autore iz raznih delova sveta koji žele da podstaknu interesovanje za svoj film, kako bi se o njemu pričalo na festivalu i van njega.

Ali čak i Duvalov film “Noć u starom Meksiku” mora da izazove masovniji publicitet i komentare da bi bio uspešan.

Marketing i snimanje filma idu ruku pod ruku kada je reč o brazilskom ostvarenju “Rio Eu Te Amo” ili “Rio, volim te” čija je produkcija još u toku, kaže Pedro Levir koji radi na vebsajtu za film.

“Sam film je postao nešto nalik ovom festivalu. To je film, to je internet, to je jedan interaktivni projekat koji obuhvata muziku, umetnost, sve…”

Većina nezavisnih filmova koji se prikazuju na festivalu u Ostinu su niskobudžetne proudkcije, bez poznatih glumačkih imena i bez sredstava za reklamiranje. Iskusni filmski kritičar Lenard Moltin ide na festivale da bi pronašao dragulje medju njima.

“Nezavisni filmovi vode tešku bitku samo da bi se pročuli, da bi izgradili reputaciju, podstakli ljude da požele da ih odgledaju, a to je smisao festivala.”

Marlon Džonson je koproducent i jedan od reditelja dokumentarnog filma nazvanog Deep City, the Birth of the Miami Sound. Došao je na festival “Jug-jugozapad” da bi promovisao film, ali i samog sebe.

“Želimo da prikažemo svoj rad ali takodje moramo da imamo na umu da ujedno reklamiramo sami sebe radi budućih projekata.”

Mnogi od nezavisnih filmova koji se prikazuju u Ostinu neće biti distribuirani u bioskopima ali će mnogi od njih moći da se vide na internetu. Netfliks, Hulu i Vimio su samo neki od sajtova koji sada “strimuju” filmove.

Džeremi Bokser
iz kompanije Vimio kaže da je njegova kompanija izdvojila fond od 10 miliona dolara za nezavisne filmske stvaraoce i da je sponzor jedne turneje filmskih stvaralaca.

“Podržavamo filmove i turneju filmskih autora, tako da je važno da se stvaraju novi modeli I smišljaju načini za okupljanje publike.”

Mogućnost plaćanja po gledanju, bilo na internetu ili preko kablovskih TV kompanija, predstavlja značajnu opciju i za filmske stvaraoce i gledaoce, kaže Lenard Moltin.

Video na zahtev donosi mnoštvo filmova ljudima koji u svojoj okolini nemaju bioskope specijalizovane za umetničke, strane i nezavisne filmove. I dok bih ja uvek više voleo da ljudi gledaju filmove u bioskopu, što bi voleli I filmski autori, opet je po meni to odlično drugo najbolje rešenje.”

A pozitivne ocene koje je neki film na festivalu “Jug-jugozapad” dobio od kritičara ili gledalaca mogu da taj film pretvore u hit na internetu.
XS
SM
MD
LG