Linkovi

Raste broj žrtava na Novom Zelandu


Razorne posledice zemljotresa na Novom Zelandu
Razorne posledice zemljotresa na Novom Zelandu

Broj žrtava jučerašnjeg razornog zemljotresa u Krajstčerču, na Novom Zelandu, najverovatnije će porasti jer vlasti smatraju da pod jednom srušenom petospratnicom nema preživelih.

Do sada je potvrdjeno 75 žrtava zemljotresa, ali su funkcioneri rekli prijateljima i članovima porodica onih koji se nalazili u petospratnici da niko neće biti pronadjen živ pod ruševinama.

Medju onima koji su se nalazili u toj zgradi je najmanje 12 učenika iz Japana, Južne Koreje, Indije i Kine koji su pohadjali medjunarodnu školu jezika.

U medjuvremenu, naknadni potresi su potresli grad dok se spasilačke ekipe usredsređuju na nekoliko zgrada pod kojima su možda živi neki od 300 nestalih. Seizmolozi su zabeležili više od 70 naknadnih potresa od zemljotresa koji je pogodio Krajstčerč juče popodne, i ukazuju da će se oni nastaviti nedeljama.

Inspektor policije Krajstčerča, Džon Prajs, izjavio je za Glas Amerike da su vlasti zabrinute da bi naknadni potresi mogli da dovedu do novih rušenja čitavih ili nestabilnih zgrada. On je ukazao da ponude za pomoć pristižu iz brojnih zemalja, uključujući Australiju, Sjedinjene Države, Britaniju, Japan, Tajvan i Singapur.

Vlasti su izrazile nadu da su mnogi nestali možda jednostavno odsečeni od spoljnog sveta zbog kolapsa telefonskih i električnih vodova.

XS
SM
MD
LG