Linkovi

Njujorčani besni na gradske vlasti


Njujorčani besni na gradske vlasti
Njujorčani besni na gradske vlasti

Na aerodromima na severoistočnoj obali SAD, avio-kompanije nastoje da obezbede dodatne letove za veliki broj putnika koji zbog snežne oluje proteklog vikenda nisu uspeli da krenu ka svojim destinacijama. Na hiljade letova bile su otkazane, a frustrirani putnici proveli su dane na aerodromima u Njujorku i Nju Džersiju.

U tim gradovima, takodje, raste gnev zbog sporog tempa raščišćavanja snežnih nanosa posle oluje koja je potpuno paralisala taj deo SAD.

Na istočnoj obali, a posebno u Njujorku, temperatura gradjanima raste zbog iste stvari – neraščišćenih ulica. Više od pola metra snega popuno je zakočilo život u delovima „grada koji nikada ne spava“.

Tražimo odgovor – gde su mašine za čišćenje?“, pita jedan frustrirani gradjanin.

Jedno od objašnjenja gradskih vlasti - privatni operateri mašina za čišćenje snega bili su na odmoru ovog vikenda.

Ne možemo da stignemo do svih na vreme, dešavaće se greške, ali moramo da nastavimo da čistimo. Vika i negodovanje ne pomažu“, izjavio je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Blog u Njujork Tajmsu uporedio je raščišćenu ulicu gradonačelnika Blumberga na Menhetnu sa ovom ulicom u Bruklinu.

Predsednik opštine Bruklin je reakciju gradskih vlasti nazvao „ogromnim promašajem“.

„Pomerite opremu sa Menhetna, pomerite je u Bruklin, svako raspoloživo vozilo!“, apelovao je Marti Markovic.

U delovima susednog Nju Džersija, situacija nije mnogo bolja. Za to vreme, guvener Kris Kristi, nova zvezda Republikanske partije – provodi odmor u Dizni World-u sa porodicom. Možda jedini političar koji je osvojio pohvale posle mećave je gradonačelnik Njuarka, Kori Buker, koji je proveo dan odgovarajući na „tvitove“ gradjana, čisteći trotoare i iskopavajući automobile iz snega.

Nevreme u Kaliforniji

Dok se istok Sjedinjenih Država izvlači iz snega, zimsko nevreme pogodilo je i zapadnu obalu. U Kaliforniji padaju sneg i kiša, praćeni snažnim vetrom, a vlasti posebno prate situaciju u gradu Hajlend u okrugu San Bernandino, gde su prošle nedelje padavine izazvale odrone zemljišta.

U Blu Kenjonu, protekle noći je napadalo tridesetak centimetara snega, a specijalne ekipe postavile su oko 100,000 vreća s peskom kako bi se sprečile eventualne poplave. Meteorolozi najavljuju nove pljuskove kao i snažan, potencijalno opasan vetar i veoma niske temperature u naredna 24 časa. Upzorenja na oluje izdata su gotovo duž cele obale Kalifornije.

XS
SM
MD
LG