Linkovi

Stiglicov pogled na usamljeni Njujork


Fotograf Alfred Stiglic
Fotograf Alfred Stiglic

Alfred Stiglic se smatra središnjom figurom u istoriji fotografije. Najveći deo života je proveo u Njujorku i u ranim godinama 20. stoleća je dokumentovao prerastanje grada u metropolu. Međutim, Stiglicov Njujork često iskazuje osećaj usamljenosti, suprotan slici gužve i vreve u gradu. Izložba njegovih fotografija je ovih dana otvorena u Njujorku.

Na izložbi u njujorškom Siport muzeju predstavljeno je 39 Stiglicovih fotografija, prvi put otkako ih je izlagao pre gotovo 80 godina.

Stiglic se smatra gigantom fotografije. On je proširio tehničke granice novog medija tokom prvih decenija 20. stoleća. Kustoskinja Boni Jokelson podseća da je Stiglic radio u vreme kada je fotoaparat još bio primitivan instrument.

"Njegov lični cilj je bio da radi ono što još niko nije pokušao, kao što su noćne fotografije, snimci oluje ili kiše, ili u zoru ili sumrak - pod veoma teškim svetlosnim uslovima“, objašnjava Jokelson.

Stiglic se rodio 1864. godine. Odigrao je ključnu ulogu u pretvaranju medija u umetničku formu i promovisanju rada drugih fotografa i slikara iz tog perioda. Boni Jokelson kaže da njegovi radovi izražavaju duboku usamljenost.

"Bio je čovek dubokih romantičnih osećanja, tako da njegov Njujork – naročito na ranim fotografijama, u stvari na svim njegovim fotografijama – ne prikazuje njujoršku gužvu i vrevu, koliko je to Njujork kao mesto koje odražava njegov osećaj usamljenosti“, kaže ona.

Stiglicov pogled na usamljeni Njujork
Stiglicov pogled na usamljeni Njujork

Jedan od njegovih najčuvenijih snimaka, načinjen 1893, odražava tu samoću – kočijaš u mećavi. Stiglic je rekao da je tri sata – sam – čekao da ga snimi.

"Jedna od tajni te fotografije je to što je isečena. To je u stvari bila horizontalna slika sa ljudima na obe strane ulice i onda ih je on odsekao i pretvorio je u vertikalan snimak“, ističe Jokelson.

Stiglic je dokumentovao vreme kada su prvi oblakoderi počeli da rastu u centru grada, nikad se ne odmičući mnogo od svog stana na Menhetnu, ponekad snimajući fotografije kroz prozor iz samog stana.

Boni Jokelson kaže da je Njujork bio pionir među modernim gradovima i da ljudi svugde mogu da prepoznaju duh poslovanja i napretka koji je ovekovečio Alfred Stiglic. Izložba je otvorena do januara 2011. godine.

XS
SM
MD
LG