Linkovi

Dvoje mrtvih u pucnjavi u Njujorku


Mesto napada kod Empajer stejt bildinga
Mesto napada kod Empajer stejt bildinga

Džefri Džonson, koji je otpušten pre oko godinu dana jutros u Njujorku upucao bivšeg kolegu, a zatim u obračunu sa policijom i sam izgubio život.

U pucnjavi u Njujorku ispred Empajer stejt bildinga, rano jutros policija je ubila napadača, Džefrija Džonsona pošto je on pucao na svog bivšeg kolegu. U incidentu je takođe povređeno 10 osoba u razmeni vatre između policije i napadača.

Jutros oko 9 sati po lokalnom vremenu, ispred jedne od najpopularnijih njujorških turističkih atrakcija, Empajer stejt bildinga bila je gužva kao i svakog drugog dana – ali ovog puta zbog tragične pucnjave u kojoj su poginule dve osobe, a deset ranjeno.

Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg je na konferenciji za novinare ubrzo posle napada, rekao da nema indikacija da je ovaj napad povezan sa terorizmom.

“Ranije jutros, čovek koji je otpušten pre oko godinu dana otvorio je vatru ispred Empajer stejt bildinga ubivši jednu osobu i ranivši devetoro, mada su neki možda zadobili povrede od policijaca koji su u samoodbrani pucali na napadača i usmrtila ga", rekao je gradonačelnik Blumberg.

Njujorška policija je navela da životi ranjenih, koji su pogođeni ili okrznuti mecima, nisu u opasnosti. Šef njujorške policije, Rejmond Keli je na istoj konferenciji rekao da je napadač identifikovan kao 53-ogodišnji Džefri Džonson, koji je pucao iz polu-automatskog pištolja kalibra 45.

“Džonson je šest godina radio u firmi Hazan Imports kao dizajner ženske galanterije, a pre oko godinu dana dobio je otkaz. Tokom rasprave sa jednim od bivših radnika firme Hazan, Džonson je izvadio pištolj i pucao u glavu 41-ogodišnjem muškarcu, čiji
identitet ne možemo da saopštimo pre nego što obavestimo njegovu porodicu”,
saopštio je Keli.

Posle napada, Džonson je otvorio nasumičnu vatru na prolaznike, međutim kako su istakli u policiji, incident nije bio u blizini mesta gde se obično okupljaju turisti.

Građevinski radnik, Kris Ogden, koji je video ceo napad obavestio je policiju da je video nekog kako počinje da puca na prolaznike. Džonson je zatim počeo da puca i na policajce koji su pokušali da ga zaustave, ali je u unakrsnoj vatri izgubio život.

Njegovo telo ostalo je na mestu zločina više od sat vremena, dok je policija pretraživala okolne ulice u potrazi za čaurama metaka. Oblast u strogom centru Menhetna, oko Empajer stejt bildinga bila je blokirana nekoliko sati.

Gradonačelnik Blumberg je ovaj napad nazvao stravičnom tragedijom dodavši da “Njujork nije imun na epidemiju zločina počinjenih vatrenim oružjem u Americi” – tema koja je ponovo izbila u prvi plan posle nedavne pucnjave u hramu Sika u Viskonsinu, kao i prošlomesečne pucnjave u bioskopu u Koloradu kada je poginulo 12, a ranjeno 57 ljudi.
XS
SM
MD
LG