Linkovi

Habl dobio novi petogodišnji ugovor


Kako radi svemirski teleskop Habl, s obzirom da se nalazi u svemiru? Odgovor je, naravno, pomoću kompjutera, ali za funkcionisanje tog teleskopa ipak je neophodna i ekipa ljudi koji su na zemlji. Evo kako izgledaju svakodnevne operacije Centra za svemirske letove Godar u Merilendu, odakle se kontroliše i Habl.

Svemirski teleskop Habl oduševljava Zemljane snimcima dalekog svemira već više od 26 godina. Za satelit, to je duboka starost, ali NASA-in tim od oko 80 inženjera vredno radi na tome da produži životni vek Hablovih mehaničkih delova.

“Deo našeg posla ovde u Godaru je da predvidimo kakav bi problem mogao da se pojavi i da pronađemo načine da ga zaobiđemo ili rešimo tako da se vraćamo nauci što je pre moguće”, objašnjava Olivija Lupi, operacioni menadžer Habla.

Astronomi sa svih strana sveta traže fotografije koje Habl pravi, tako da se tom teleskopu svake nedelje šalje lista komandi o tome kakve opservacije mora da obavi.

“Najteže je pronaći nejefikasniji način da se sve to sastavi tako da maksimalno koristimo Hablovo vreme. Ne želimo da ta letelica stoji tamo i ništa ne radi”, izjavio je Merle Rajnhart iz Naučnog instituta za svemirski teleskop.

Podaci sa Habla su astronomima omogućili da odrede koliko je star univerzum, da gledaju komete kako ulaze u Jupitereve oblake i da naprave prve fotografije neke planete kako pravi diskove oko novih zvezda.

Habl je još uvek u toliko dobrom stanju da je NASA produžila njegovu misiju za još pet godina. To znači da će se ta misija preklopiti sa početkom rada svemirskog teleskopa Džejms Veb, koji je planiran za 2018. godinu.

“Možemo da posmatramo Veb i Habl kao kompletnu opremu. Habl je prvenstveno optički i ultraljubičasti teleskop. Džejms Veb je infracrveni teleskop. Kada budu radili zajedno, biće veoma snažni”, kaže Malkolm Nidner, menadžer projekta Džejms Veb.

Džejms Veb je još uvek u fazi sastavljanja i testiranja ovde na Zemlji, ali astronomi jedva čekaju da vide šta će taj energični par teleskopa početi da proizvodi.

XS
SM
MD
LG