Linkovi

Nova upozorenja na cigaretama


Nova upozorenja na cigaretama
Nova upozorenja na cigaretama

Američka Uprava za hranu i lekove, vladina agencija koja se bavi kontrolom hrane, lekove i cigareta, naredila je štampanje novih zdravstvenih upozorenja na paklicama za cigarete. Upozorenja sadrže eksplicitne fotografije i poruke namenjenu potrošačima koje moraju da pokrivaju 20 procenata svakog pakovanja.

Zdravstveni eksperti ističu da su Sjedinjene Države bile prva zemlja koja je štampala upozorenja na pakovanjima za cigarete, ali da sada pokušavaju da sustignu više od 30 zemalja koje već koriste upozorenja takve vrste.

Uprava za hranu i lekove kaže da će upozoravajući snimci na pakovanjima cigareta i u reklamama morati da počnu da se pojavljuju od septembra.

Margaret Hamburg je direktorka Uprave za hranu i lekove:

’’Svrha ovih upozorenja je da ih vidi što veći broj pušača i potencijalnih pušača.’’

Ova upozorenja predstavljju jedno od najznačajnijih promena na paklicama za cigarete u poslednjih 25 godina. Sastoje se od 9 različitih fotografija – od trulih zuba do tela na autopsiji – a pokrivaće gornju polovinu paklice sa obe strane.

Nova upozorenja na cigaretama
Nova upozorenja na cigaretama

Sekretarka za zdravstvene i socijalne službe Ketlin Sibilijus kaže da će to biti do sada najoštrija i najefektnija poruka vezana za opasnost od pušenja.

’’Sa ovim upozorenjima – svaka osoba koja uzme paklicu cigareta znaće tačno kakvom riziku se izlaže’’.

Broj pušača u Americi značajno je opao od 1960, ali Centar za prevenciju i kontrolu bolesti kažu da 46 miliona – odnosno svaki peti stanovnik – još uvek puši, i da od posledica svake godine umire 443 hiljade Amerikanaca. U pomenutom centru kažu da je pušenje odgovorno za 90 odsto slučajeva raka pluća kod muškaraca i 80 odsto kod žena.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, doktor Tomas Friden, kaže da duvanska industrija, čiji prihodi se mere milijardama dolara, uvek traži nova tržišta i da preusmerava pažnju ka inostranstvu.

"U afričkim zemljama, gde pušenje ne preovladava, vide potencijal za povećanje broja pušača, dok u zemljama poput Kine, gde pušenje preovladava, žele da spreče opadanje broja pušača".

Zdravstveni stručnjaci kažu da eksplicitne fotografije i upozorenja mogu da se suprotstave utisku da je pušenje glamurozno i ’’kul’’ Studije su pokazale da su slične kampanje značajno smanjile potrošnju cigareta u Urugvaju, Brazilu, Kanadi i Australiji.

’’Iskustvo iz raznih zemalja u svetu pokazuje nam da bismo, uz političku volju i valjanu akciju, mogli da spasemo više od 100 miliona života u narednim decenijama’’

U pismu Upravi za hranu i lekove duvanske kompanije protive se novim upozorenjima tvrdeći da narušavaju njihovo ustavno pravo na slobodu govora. Kompanije kažu da nova obaveza pokrivanja polovine paklice eksplicitnim fotografijama, vlada ne upozorava potrošače na zdravstveni rizik od pušenja, već im poručuje da ne kupuju i ne koriste njihove proizvode.

XS
SM
MD
LG