Linkovi

Neuspeh rezolucija UN o Siriji


Sirijske izbeglice u Jordanu
Sirijske izbeglice u Jordanu

Grupa od više od 20 humanitarnih agencija ocenila je da su dve rezolucije SB UN o Siriji bile ignorisane i podrivane, ostavljajući Sirijce da se suoče sa “sve većim uništenjem, patnjama i pogibijama.”

Dve rezolucije Saveta bezbednosti UN usvojene prošle godine nisu uspele da doprinesu poboljšanju humanitarne situacije u Siriji, bolje zaštite civile od nasilja ili donesu napredak ka političkom rešenju sirijske krize, navodi se u novom izveštaju medjunarodnih humanitarnih agencija.

Rezolucije su bile usmerene na poziv svim stranama da zaštite civile, obustave napade u kojima se ne razdvajaju civilni od vojnih ciljeva i omoguće dostavljanje humanitarne pomoći onima kojima je potrebna. Medjutim, grupa od više od 20 humanitarnih agencija ocenila je da su te mere bile ignorisane i podrivane, ostavljajući Sirijce da se suoče sa “sve većim uništenjem, patnjama i pogibijama.”

“Dok Savet bezbednosti UN ima pravno ovlašćenje da zahteva te promene, njegovi članovi i njihovi saveznici imaju politički, diplomatski i finansijski uticaj i mogućnost da osiguraju da se te promene zaista i dogode”, navodi se u izveštaju. “Dok pojedinačne vlade ne preduzmu akcije, zahtevi unutar tih rezolucija će ostati prazno slovo na papiru. Oni više ne mogu da se ignorišu.”

Dok se nasilja nastava, a bilans žrtava iznosi više od 220,000, apeli UN-a za donacijama kako bi se pomoglo više od 12,2 miliona Sirijaca u velikoj meri ostaju neuslišeni. Prošle godine, UN su dobile 57% potrebnih donacija.

Za 2015, UN traže 8,4 milijardi dolara u jednom od najvećih humanitarnih apela u istoriji kako bi se pomoglo ogromnom broju izbeglica koje su pobegle iz Sirije I onima raseljenim unutar zemlje. Članice UN do sada su dale novčani doprinos od 230 miliona.

UNHCR se nada da će se mnoge zemlje obavezati da upute pomoć Siriji na donatorskoj konferenciji u Kuvajtu krajem meseca.

XS
SM
MD
LG