Linkovi

Momčilo Perišić osudjen na 27 godina


Momčilo Perišić u sudnici u Hagu, 6. septembar 2011.
Momčilo Perišić u sudnici u Hagu, 6. septembar 2011.

Haški tribunal osudio je danas bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslacvije, generala Momčila Perišića, na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i Hrvatima u Hrvatskoj od 1992. do ’95.

"Sudsko veće, konstatovalo je većinom glasova, uz neslaganje predsedavajućeg sudije Molotoa, da ste krivi za pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja VRS od 1993. do 95, ubijanje oko 7.000 Bošnjaka i premeštanje stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine, kao i raketnih napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine u maju 1995", rekao je predsedavajući suda, Bakone Moloto.

Prema presudi, Perišić je lično odgovoran za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dela, napade na civile i progon nesrba u Sarajevu i Srebrenici. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

“Ovo je istorijska presuda Tribunala, koja ima izuzetan značaj, jer je reč o visoko rangiranom zvaničniku iz bivše Jugoslavije, iz Srbije, koji je osuđen za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini", izjavila je portparolka Haškog tribunala, Nerma Jelačić.

Perišić je blisko sarađivao sa uhapšenim generalom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem ali je, jednoglasnom odlukom, oslobođen krivice po optužbi za komandnu odgovornost za zločine i Sarajevu i Srebrenici.

Za artiljerijske napade na Zagreb u maju 1995, Perišić je proglašen komandno odgovornim, pošto je imao komandnu i kontrolnu odgovornost nad oficirima Srpske Vojske Krajine. On je, po presudi, kriv što nije sprečio i kaznio počinioce. Generalu Perišiću će u kaznu biti uračunato nešto više od hiljadu dana koje je proveo u pritvoru Tribunala.

XS
SM
MD
LG