Linkovi

Netanjahu: Sporazum sa Iranom - loš


Netajahu tokom današnjeg govora na Kapitol Hilu
Netajahu tokom današnjeg govora na Kapitol Hilu

Premijer Izraela u obraćanju zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa naglasio da bi pregovori koji su u toku između SAD i Irana “garantovali“ da Teheran dođe do nuklearnog oružja...

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je američkog predsednika Baraka Obamu da ne prihvati nuklearni sporazum sa Iranom, kojim bi počelo odbrojavanje do – kako se izrazio – „potencijalnog nuklearnog košmara“ . Netanjahu je tokom govora na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa poručio da će Iran „uvek biti neprijatelj SAD“.

Na samom početku govora, koji je trajao 39 minuta, i tokom kojeg je Netanjahu 26 puta dobio ovacije, izraelski lider trudio se da umanji politički značaj svoje posete, koja je dodatno podelila demokrate i republikance u Kongresu povodom pristupa Bele kuće problemu sprečavanja Irana da se domogne nuklearnog oružja.

Skoro četvrtina kongresnih demokrata nije prisustvovala Netanjahuovom govoru, baš kao ni potpredsenik Džo Bajden, koji je na putu, van zemlje, a visoka savetnica Bele kuće Valeri Džeret nagovestila je da ni predsednik Obama nije pratio obraćanje izraelskog premijera, koji mu se tom prilikom zahvalio za javnu i privatnu podršku Izarelu, uključujući američku vojnu pomoć i doprinos izraelskom protivraketnom sistemu poznatom po imenu „Gvozdena kupola“.

"Znam da je moj govor predmet velike kontroverze. Duboko žalim zbog toga što neki doživljavaju da sam ovde iz političkih razloga. To mi nikada nije bila namera. Želim da vam se zahvalim, i demokratama i republikancima za vašu zajedničku podršku Izraealu, iz godine u godinu, iz decenije u deceniju. Znam da bez obzira na kojoj strani sedite, svi podržavate Izrael".

Netajahu je rekao da oseća „iskonsku obavezu“ da se obrati članovima Kongresa u vezi sa pitanjem koje bi moglo da zapreti opstanku Izraela. On je naglasio da bi pregovori koji su u toku između SAD i Irana “garantovali“ da Teheran dođe do nuklearnog oružja, i da je sporazum o kojem se razgovara – loš ne samo za Bliski istok već za čitav svet.

"Pre nego što ukine te restrikcije, svet bi trebalo da zahteva da Iran uradi tri stvari. Prvo, da prekine agresiju protiv svojih suseda na Bliskom istoku. Drugo, da prestane da podržava terorizam širom sveta. I treće, da prestane da preti da će da uništi moju zemlju Izrael, jednu jedinu jevrejsku državu".

U ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Rojters, koji je objavljen pre Netanjahuovog govora, američki predsednik Barak Obama je poručio da su su veze između Izraela i SAD neraskidive i da dve zemlje imaju isti cilj, a to je da se Iran ne domogne nuklearnog oružja.

Posle obraćanja izraeskog premijera Kongresu, Obama je izjavio da Netajahu nije ponudio nikakve održive alternative sporazumu o kojem se trenutno pregovara i da su čak i zvaničnici Netanjahuove vlade priznali da je Iran do sada ispunio ono što se od njega tražilo privremenim sporazumom.

XS
SM
MD
LG