Linkovi

Nepromenjeni stavovi na sednici SB UN o Kosovu


SB UN, Njujork 16. maj 2016.
SB UN, Njujork 16. maj 2016.

U svom redovnom tromesečnom izveštaju o situaciji na Kosovu, generalni sekretar Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog spore primene dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine. Medjutim, predstavljajući izveštaj na redovnoj sednici SB UN u Njujorku, šef UNMIK-a Zahir Tanin izrazio je nadu da je, posle izbora na Kosovu i Srbiji, uočio pomirljive poruke srpskog premijera i kosovskog predsednika, te da je došlo vreme za novi zamah u dijalogu Beograda i Prištine.

Na današnjoj sednici u Njujorku, šef UNMIK-a Zahir Tanin izrazio je nadu da će se dijalog ubrzati posle sprovedenih izbora u Srbiji i na Kosovu.

"Izbor novog predsednika Kosova, iako uz atmosferu podela, i dobijanje novog mandata vlade u Beogradu su, zajedno, odlična prilika da se podvuče crta ispod perioda koji su često obeležavale političke razmirice i druge smetnje", rekao je Tanin.

Šef UNMIK-a je izrazio nadu da će nedavni napredak Kosova u evropskim integracijama biti dodatni motiv za jačanje dijaloga i implementaciju sporazuma, što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Uspostavljanje Zajednice sprskih opština na Kosovu je od kada je prvi put dogovoreno 2013. bilo predmet mnogo nerazumevanja i kontroverze u javnom diskursu obe zajednice. Da pozajmim reči visoke predstavnice EU Federike Mogerini nedavno u Prištini - uspostavljanje te Zajednice znači korak ka jačem a ne slabijem Kosovu, i ka stabilnijem regionu. Zajednica je dogovorena na obe strane na najvišem nivou, da bi se omogućila održiva integracija srpske i drugih zajednica u javni život Kosova", istakao je Tanin.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Beograd posvećen primeni postignutih dogovora ali da Priština nije preduzela korake da primenjuje sporazume, posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština.

"Zbog nedostatka političke volje i krize institucija u Prištini, sa žaljenjem konstatujem da još nisu ispoštovane ključne odredbe Briselskog sporazuma koje se odnose na formiranje i funkcionisanje ove zajednice. Radikalizacija političkih prilika i pogoršanje bezbednosne situacije usled političkih previranja i jačanja ekstremizma predstavljaju pretnju za sve žitelje Kosova a po pravilu su najviše ugroženi povratnici u nacionalno mešovitim sredinama", rekao je Dačić.

On je takodje ocenio da finansijski i kadrovski resursi UNMIK-a ne bi trebalo da se smanjuju, niti da se sednice SB održavaju redje nego sada – na svaka tri meseca.

Šef srpske diplomatije je još jednom podsetio da je održivi povratak na Kosovo ostvarilo samo 1,9 odsto interno raseljenih, i ponovo uputio pitanje šefu UNMIK-a zbog čega se ta poražavajuća statistika ne iznosi u njegovim izveštajima.

Vljora Čitaku, ambasador Kosova u SAD, izjavila je da će Priština, u okviru svog ustava, primeniti svaki sporazum postignut sa Beogradom u Briselu.

Čitaku je istakla da pripada generaciji koja je prošla najgore – genocid, masakre i diskiminaciju i odrasala u vreme kada je manjina bila privilegovana, a većini uskraćivano pravo na obrazovanje pa čak i igru. Medjutim, prema rečima Čitaku, ista generacija je bila i svedok radjanja svoje države.

"Mi smo uspeli – ne zato što smo bili moćni, nego što smo imali pravo, usudili se da sanjamo i imali nadu da ćemo biti jednaki, slobodni, da ćemo se igrati. Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da to više nisu samo nade. Mi jesmo jednaki, jesmo slobodni i mi ćemo se igrati", rekla je Čitaku.

Ambasadorka je ocenila da su prijemi Kosova u FIFA I UEFA velike pobede za jednakost i sport i dokaz da sport nema granice, i da je uznemirujuće videti gnev u Srbiji zbog tih lepih vesti.

Odgovarajući Čitaku, šef srpske diplomatije pozvao je kosovsku predstavnicu da ne koristi sednice Saveta bezbednosti za promociju nezavisnosti Kosova, iznosi istorijske netačnosti i govori o "genocidu" dok od Srbije očekuje da govori o normalizaciji odnosa.

Vljora Čitaku je odvratila da Srbija i dalje ne pokazuje žaljenje niti se izvinjava zbog zločina i izgubljenih života u balkanskim ratovima za koje je odgovorna.

Američki ambasador u UN, Dejvid Presman, pozvao je Beograd i Prištinu na primenu svih sporazuma uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština. SAD su takodje pozvale članice SB koje to još nisu učinile da priznaju nezavisnsot Kosova i omoguće njegov prijem u Interpol.

S druge strane, predstavnik Rusije poručio je da je rezolucija 1244 bila i ostaje jedina platfoma za rešavanje situacije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG