Linkovi

Broj žrtava raste, dvoje spaseno


Spašavanje ranjenih u zemljotresu u Nepalu
Spašavanje ranjenih u zemljotresu u Nepalu

Spasilački timovi u Nepalu izvukli su iz ruševina još dvoje preživelih, dok se broj nastradalih u zemljotresu približava šest hiljada

Humanitarne organizacije trude se da dostave neophodnu pomoć preživelima.

Među spasenim osobama u Katmanduu bio je i jedan tinejdžer. Prisutni su aplaudirali dok su ga prenosili do ambulantnih kola nakon što je pet dana proveo ispod ruševina zgrade. Masa se i dalje okuplja u blizini mesta koja se pretražuju, dan nakon što su Ujedinjene Nacije poslale hitan poziv za prikupljanje 415 miliona dolara potrebnih za zbrinjavanje stotina hiljada osoba raseljenih zbog zemljotresa koji se dogodio u subotu.

“Finansiranje u ovom trenutku je veoma važno da bi se dobio novac koji nam je potreban za sve ključne sektore kako bi mogli da pošaljemo humanitarnu pomoć na vreme i da istovremeno imamo logističku podršku koja je potrebna da se ona dostavi u pogođena područja”, kaže Džejmi Mekgoldrik, koordinator za Nepal.

Sa hiljadama kuća koje su razorene ili nisu bezbedne za stanovanje, ljudi spavaju na otvorenom, u strahu od novog zemljotresa.

“Spavamo na plastičnim kesama i džakovima i koristimo šalove i marame. Deca spavaju ležeći, dok mi spavamo u sedećem položaju”, kaže Sarura, stanovnica Katmandua

U atmosferi očajanja i razočarenja, u sredu se dogodilo još jedno dramatično spasavanje kada je muškarac, zarobljen pod ruševinama 4 dana, izvučen na sigurno. Humanitarna pomoć počinje da stiže u udaljene oblasti Nepala. Ujedinjne Nacije obezbedile su više od 10 miliona dolara za hitne potrebe kao što su čista voda i operacije potrage i spasavanja, kao i za dugotrajni oporavak.

XS
SM
MD
LG