Linkovi

Zimonjić: Optimista sam za odbranu Dejvis kupa


Zimonjić: Optimista sam za odbranu Dejvis kupa
Zimonjić: Optimista sam za odbranu Dejvis kupa

Ovogodišnji „Leg Mejson Tenis Klasik“ u Vašingtonu, koji je održan prve nedelje avgusta bio je izuzetno značajan za najboljeg srpskog dubl igrača Nenada Zimonjića. Upravo ovde, u američkoj prestonici, Zimonjić je sa svojim novim partnerom Francuzom Mikaelom Lodrom osvojio prvu zajedničku titulu. Usledio je trijumf na Mastersu u Monteralu, a serija se nastavila i ove nedelje u Sinsinatiju.

Zimonjić smatra da je saradnja sa Mikaelom Lodrom počela prilično dobro, s obzirom da nisu imali mnogo vremena za uigravanje na početku godine.

„Sama saradnja sa Lodrom je krenula dosta dobro, s obzirom da smo počeli na AO, nismo imali pre toga period uigravanja, niti smo imali manji turnir da odigramo pre, tako da četvrtfinale na tom turniru, posle finale u Roterdamu je bilo dosta dobro … ne znam posle smo igrali polufinale u Dubaiju, prvo kolo smo izgubili u Indijan Velsu, četvrtfinale u Majamiju, i to je da kažem bio neki vid uigravanja … gubili smo mečeve u kojima smo imali šanse da dobijemo, bili su to neizvesni mečevi, ali je sigurno za novu saradnju je potrebno vremena i uigravanja i upoznavanja partnera, tako je bilo i sa Danijelom. Ovde je dodatni problem što Mika i dalje jako uspešno igra singl, to nam je zadavalo malo više problema, ali kako vreme odmiče igramo sve bolje i bolje, ja se nadam da će ova godina biti godina u kojoj ćemo to uigravanje završiti sa dobrom sezonom u hali i na ovoj američkoj turneji i da od sledeće godine to krene na još višem nivou, jer mislim da imamo kvaliteta za to. Naravno da su braća Brajan imali najviše beneficija imali do svega ovoga, od promena dosta timova i uigravanja novih igrača, oni su ubedljivo prvi ove godine i najverovatnije će tako i ostati, teško da će ih neko stići, ali opet meni je cilj da se dobro uigramo i da završimo sezonu na što višoj poziciji".


Dubl takmičenje je poslednjih godina doživelo velike promene, pre svega na turnirima izvan Grand Slemova, gde se igra bez prednosti i umesto trećeg seta – super tajbrejk. U duelima najboljih timova – kako kaže Zimonjić - često odlučuju bukvalno jedan ili dva poena.

„Radimo na tome da dovedemo tim na najbolji mogući način do pozicije da imamo što manje mana, da nas je jako teško pobediti, jer kvalitet imamo, dosta dobro serviramo i on i ja , on je u izuzetnoj formi, brz je igra i dalje singl, igra servis-volej, tako da sitnice su u pitanju koje odlučuju, a na njima treba naravno raditi i ja se nadam da posle velikog tog rada i truda da će i rezultati doći“.


Do kraja godine, Zimonjića, kao i ostale srpske tenisere očekuje i pokušaj odbrane titule osvojene u Dejvis kupu.

„Svaki meč u Dejvis kupu je izuzetno težak, naravno dok se nismo probili, dok nismo osvojili prošle godine nismo bili u poziciji da budemo nosioci da imamo malo lakše protivnike, ove godine smo imali sreće sa žrebom, sa Indijom kod kuće, jedan od najslabijih protivnika u Svetskoj grupi. Onda Švedska, koja je pobedila Rusiju, koja nije bila u najjačem sastavu, a Šveđani imali Soderlinga i Johansona, koji se vratio samo zbog Dejvis kupa, opet protiv nas nisu igrali u najjačem sastavu, što je nama dosta olakšalo da ih dobijemo i sad nas očekuju dva teška meča ko god da nam je protivnik. U ovom slučaju Argentina kod kuće, igrati pred svojom publikom je najlepše, naravno do sada smo u 'Areni' bili neporaženi, nadam se da će tako i ostati,i da ćemo opet doći do finala. Imamo izuzetno kvalitetan, jak tim, međusobno se odlično slažemo, dobri smo prijatelji, što je jako bitno za atmosferu i mislim da imao nešto što druge reprezentacije nemaju“.

Pored toga, sva trojica srpskih reprezentativaca koji igraju singl u Dejvis kupu ove godine postižu najbolje rezultate u karijeri.

„Naravno, Novak s rezultatima koje je postizao prošle godine nije izgubio nijedan meč u Dejvis kupu, dobio je sedam u singlu, ove je igrao samo jedan u dublu, ali verujem da će protiv Argentine biti tu da igra u singlu, što će naravno biti naša velika prednost i naravno da se od njega očekuje da nam donese dve pobede, ali opet Viktor je u toku ove godine bio 12. Janko 23. Igraju jako dobro, bilo ko od njih može da donese poen, i opet u dublu ćemo sigurno imati šanse da u polufinalu ili finalu ostvarimo poen, tako da veliki sam optimista za odbranu titule“.

Čitav teniski svet gotovo cele godine priča uglavnom o Novaku Đokoviću i njegovoj neverovatnoj seriji. Kao neko ko je blisko pratio Đokovićev razvoj od samog početka, Zimonjić kaže:

„Meni je jako drago da je Novak postigao ovakve rezultate. Naravno da je on jako brzo napredovao, mali broj tenisera, da kažem u ovoj eri profesionalaca, se tako se brzo probio i došao do ovakvih rezultata i bio tako konstantan. Nijednog trenutka nije pao dalje od trećeg ili četvrtog mesta, što je neverovatno u odnosu na sistem bodovanja i s obzirom da svake godine krećeš od nule i da se ne živi od stare slave. Opet, ovi rezultati koje je postigao su neverovatni, da igra u isto vreme kada se takmiče možda dva najbolja tenisera svih vremena, Rodžer Federer koji je dominirao, dobio rivala u Nadalu, koji je takođe krenuo da dominira i osvojio sva četiri Grand Slema, to je isto pošlo za rukom i Rodžeru … Mnogi bi verovatno odustali i rekli: 'Nema šanse ova dvojica su stvarno nedodirljivi'. Nole je ostao uporan, radio, verovao je sa svojim timom da može da dođe do broja jedan bez obzira što su tu takvi protivnici poput Nadala i Federera i stvarno ono što je postigao ove godine, verujem da niko nije očekivao i da su ljudi mislili da je nemoguće. Ali eto on je uspeo i svaka mu čast i nadam se da će uspeti da nastavi tu seriju, jer on inače jako dobro igra na tvrdim podlogama, na američkom kontinentu je uvek igrao jako dobro i kasnije u hali. Mislim da će biti izuzetno interesantna i ova američka turneja i završnica, jer ima dosta toga što bi Novak želeo da osvoji i da završi godinu kao broj jedan. Na dobrom je putu i videćemo kako će se završiti, ali ja se nadam da će uspeti u svojim ciljevima“.

Zimonjić je već 16 godina profesionalac, od čega poslednjih pet-šest postiže odlične rezultate u dubl konkurenciji. Na pitanje šta ga motiviše, sada kada su tu i neke druge – pre svega porodične obaveze, odgovora:

„Sigurno je ljubav prema tenisu, sportu, takmičenje, to je nešto što volim, što sam radio čitav život. Dok god postoji ta vrsta entuzijazma i dok god imam tu želju i naravno ukoliko to budem uspešno radio trudiću se da to potraje. Naravno, prioriteti se menjaju, tu je i porodica, kad deca krenu u školu, to će već biti drugačije, svako odvajanje od porodice je sada sve teže i teže, deca su mnogo svesnija cele situacije i onda to su stvari koje nisu nimalo lake, ali opet rudimo se da budemo što je moguće više zajedno, na neke turnire idemo porodično, za sada je bilo uspešno, nikada nije bilo da je negativno uticalo na moje rezultate, štaviše onda sam smireniji i možda mogu bolje i lakše da se opustim ne razmišljajući o turniru i predsojećim mečevima. Motivacija i dalje postoji, sigurno da se osvoje što je moguće veći broj velikh turnira, Grand Slemova, Masters serije, da se završi na mastersu u Londonu, opet igranje u Dejvis kupu, prošle godine smo osvojili, ove branimo titulu, sve su to mečevi, koji daju novu motivaciju i želju za radom, karijera će možda potrajati još koju godinu, naravno zavisi koliko budem uspešan, ali ja se nadam da će potrajati još koju godinu“.

A isto se nadaju verovatno i svi ljubitelji tenisa u Srbiji.

XS
SM
MD
LG