Linkovi

Nemačka priznala turski genocid nad Jermenima


Sednica Bundestaga, donjeg doma nemačkog parlamenta, na kojoj je održana debata o priznavanju simoblične rezoloucije o genocidu Turaka nad Jermenima
Sednica Bundestaga, donjeg doma nemačkog parlamenta, na kojoj je održana debata o priznavanju simoblične rezoloucije o genocidu Turaka nad Jermenima

Nemački parlament je velikom većinom izglasao rezoluciju kojom se priznaje genocid koji je tursko Otomansko carstvo počinilo nad Jermenima tokom Prvog svetskog rata.

Ubrzo posle glasanja, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će rezolucija nemačkog parlamenta ozbiljno uticati na odnose Nemačke i Turske. Na konferenciji za novinare koju je održao tokom posete Keniji, Erdogan je izjavio da je Turska opozvala svog ambasadora u Nemačkoj, koji je vraćen u Ankaru na konsultacije, a da će posle toga turska vlada razmotriti dalje korake.

Posle glasanja u nemačkom paralmentu, Turska je takodje pozvala nemačkog otpravnika poslova na razgovor u Ministarstvu spoljnih poslova.

Nemačka kanclearka Angela Merkel izjavila je da dve zemlje imaju široke, prijateljske i strateške odnose uprkos “različitom mišljenju o ovom konkretnom pitanju.” Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, Merkel je izjavila da Nemačka podržava dijalog Turske i Jermenije i želi dobre odnose sa Ankarom.

Usvajanjem rezolucije nazvane “Sećanje i spomen na genocid nad Jermenima i drugim manjinskim hrišćanima 1915. i 1916”, Nemačka se pridružila grupi od dvadesetak zemalja koje su ubistva Jermena okarakterisale kao genocid.

Istoričari procenjuju da su Turci Osmanlije ubili i do 1,5 miliona Jermena izmedju 1915. i 1917. godine, a mnogi istoričari taj dogadjaj vide kao prvi genocid u 20. veku.

Jermenija odavno traži medjunarodno priznanje genocida, dok Turska priznaje da su stotine hiljada Jermena nastradale, ali poriče da su ta ubistva činila kampanju genocida.

XS
SM
MD
LG