Linkovi

Ne otpisujte prodavnice "od cigle i maltera"


Supermarket budućnosti, kako ga zamišlja kompanija Intel, pružaće interaktivno iskustvo kupcima.
Supermarket budućnosti, kako ga zamišlja kompanija Intel, pružaće interaktivno iskustvo kupcima.

Kako potrošači sve više kupuju putem svojih ličnih elektronskih uređaja, tradicionalne radnje moraju - sada više nego ikada - da se dovijaju na maštovit način kako bi privukle kupce i ostale profitabilne.

Na ovogodišnjoj izložbi „Big Šou“ Nacionale federacije maloprodaje - organizovane u Njujorku prikazane su najnovije inovacije - od kabine za isprobavanje odeće sa kreativnom tehnologijom, sistema za interaktivno renoviranje kuća do futurističkog šoping doživljaja u prodavnicama budućnosti.

Pogodnost kupovine iz svog udobnog doma ostaje sa nama. To mnoge trgovce zabrinjava, međutim, prerano je otpisati klasičnu prodavnicu.

Pogledajte šta je Intel smislio kao „samoposlugu budućnosti“ – ona pruža kupcima mogućnost interaktivne kupovine, dok prodavcima obezbeđuje digitalni Menadžment za maloprodaju. Ako želite da preuredite svoj dom, prodavci sada mogu da koriste minijaturne fizičke predmete za trodimenzionalno prikazivanje rasporeda soba, pomoću Intelovog RealSense fotoaparata i virtuelne slušalice Oculus Rift.

Intelov direktor, Mišel Tinsli kaže da je korporacija fokusirana na prevazilaženje razlike u iskustvu kupovine onlajn i kupovine u fizičkim prodavnicama.

„Radnici tako mogu više da se fokusiraju na lojalne kupce, a to im takođe daje uvid u to šta bi mogao biti sledeći proizvod koji će potrošač da kupi. Koje su marke kupcu najdraže? Šta je kupac poslednji put kupio i šta bi moglo da ide odlično sa tim?“

Glavni ekonomista Nacionalne federacije trgovaca na malo, Džek Klajnhenz kaže da klasični prodavci moraju više da se orijentišu na aspekat usluge u skladu sa potrebama potrošača kako bi stvorili trajne veze sa kupcima.

"Bićemo svedoci ne samo preobražaja načina poslovanja, već same usluge u prodavnicama, putem stvaranja kolaboracionog odnosa sa kupcem, koji pruža inforamcije o svojim potrošačkim navikama, na koje prodavci uzvraća uslugom koju kupci žele.“

„Skala“, firma koja prodavnice na malo snabdeva digitalnim rešenjima nudi takozvani „modni zid“ pomoću tehnologije koja za prodavce registruje ulazak kupca na internetu u njihovu fizičku prodavnicu.“

„Mi možemo da detektujemo osobu, posle čega možemo precizno da prikažemo na velikim ekranima ono za šta je taj kupac zainteresovan.“

Slično Skalinom „modnom zidu“, Intelova „pametna kabina“, koju će uskoro početi da koristi kompanija Levi Štraus, preporučuje da kupac bude suočen sa robom koja ga zanima i da istovremeno bude odmah spojen sa prodavcem. Intel takođe tvrdi da tehnologija koju koristi istovremeno štiti pravo na privatnost mušterije.

XS
SM
MD
LG