Linkovi

Dalas prvak NBA lige


Košarkaši Dalas Maveriksa proslavljaju prvu titulu prvaka u istoriji kluba
Košarkaši Dalas Maveriksa proslavljaju prvu titulu prvaka u istoriji kluba

Košarkaši Dalasa osvojili su sinoć prvu titulu prvaka NBA lige u istoriji tog tima, posle pobede protiv Majamija - u Majamiju, u šestoj utakmici finalne serije rezultatom 105:95, odnosno 4:2 u ukupnom skoru finala plejofa.

Pobednički prsten osvojio je tako i srpski internacionalac Predrag Stojaković, iako nije ulazio u igru u poslednje dve utakmice finala. Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Džejson Teri sa 27 poena, dok je Dirk Novicki, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije, utakmicu završio sa 21 poenom i 11 skokova.

Najefikasniji u Majamiju bio je Lebron Džejms sa 21 poenom, dok je Kris Boš postigao 19. Dalas je 2006. godine takodje igrao veliko finale protiv Majamija, ali je izgubio vodjstvo od 2:0 u utakmicama i na kraju izgubio. Svoju prvu NBA titulu osvojio je i 38-ogodišnji Džejson Kid, posle 17 godina karijere i dva izgubljena velika finala.

Kid je inače na drugom mestu liste najboljih asistenata lige svih vremena (iza Džona Stoktona) i na trećem mestu najboljih "kradljivaca lopte" (iza Stoktona i Majkla Džordana). On je postao drugi najstariji igrač koji je osvojio trofej kao član prve postave - posle Karima Abdula-Džabara.

Trener Dalasa Dik Karlajl priključio se elitnoj grupi onih koji su osvajali NBA titule i kao igrači i kao treneri. Na toj listi je svega deset ljudi, među kojima su i nedavno penzionisani Fil Džekson, jedan od Karlajlovih učitelja Kej-Si Džons i predsednik Majamija Pet Rajli.

XS
SM
MD
LG