Linkovi

NBA draft: Veseli u Vizardsima, Mačvan u Klivlendu


NBA draft: Veseli u Vizardsima, Mačvan u Klivlendu
NBA draft: Veseli u Vizardsima, Mačvan u Klivlendu

Košarkaši iz istočne Evrope imali su zapaženu ulogu na sinoćnjem NBA draftu u njujorškom „Medison Skver Gardenu“. Čak deset košarkaša rođenih izvan Sjedinjenih Država izabrani su u prvoj rundi drafta, od kojih su šestorica iz istočne Evrope, a među njima i dojučerašnji košarkaš beogradskog Partizana, Jan Veseli.

Češki internacionalac izabran je kao šesti pik i od sledeće sezone trebalo bi da nastupa za ovdašnje Vašington Vizardse.

Veselog, koji je u protekle tri godine sa beogradskim „crno-belima“ osvojio tri titule prvaka Srbije, tri nacionalna Kupa Radivoja Koraća i tri titule šampiona u regionalnoj NLB ligi, uz jedan nastup na Fajnal foru Evrolige, američki komentatori su nazvali „evropskim Blejkom Grifinom“, pre svega zbog atraktivnog stila igre sa dosta zakucavanja, koji obojica gaje.

Pre Veselog, Juta je s treće pozicije izbarala Turčina Enesa Kantera, a Toronto, kao petog pika „pokupio“ Litvanca Jonasa Valančijunasa.

Dva Crnogorca izabrana su u prvoj rundi – Nikolu Vučevića, koji je prošle sezone u proseku imao „dabl-dabl“ na Univerzitetu Južna Kalifornija, kao 16. uzeli su Filadelfija Siksersi, dok je Nikolu Mirotića na poziciji 23 odabrao Hjuston.

Hrvat Bojan Bogdanović bio je 31, odnosno prvi pik druge runde, a izabrali su ga Nju Džersi Netsi, dok je reprezentativca Srbije, Milana Mačvana, kao 54. izabrao Klivlend.

Prema očekivanju, Klivlend je kao prvog na draftu izabrao Kajrija Irvinga, plejmejkera Univerziteta Djuk, koji je u jedinoj koledž sezoni u karijeri odigrao svega 11 utakmica. Druga je birala Minesota, koja se – takođe očekivano – odlučila za krilnog-centra Univerziteta Arizona Derika Vilijamsa. Malo iznenađenje bilo je kada je Klivlend kao četvrtog pika izabrao Kanađanina Tristana Tompsona, krilo Univerziteta Teksas.

XS
SM
MD
LG