Linkovi

Rusija: Navalni oslobođen


Navalni sa suprugom
Navalni sa suprugom

Aleksej Navalni, ruski opozicionar koji je u četvrtak zbog pronevere osuđen na pet godina zatvora, oslobođen je iz pritvora na zahtev tužilaštva. Navalnijevo oslobađanje usledilo je nakon protesta njegovih pristalica u Moskvi i u Sankt Petersburgu tokom kojih je privedeno više od 200 ljudi.

Sudija je odluku o oslobađanju Alekseja Navalnog obrazložio time da je ruski opozicionar registrovan kao kandidat na izborima za gradonačelnika Moskve u septembru, i da po ruskom ustavu ima pravo da učestvuju na izborima.
Navalni je nakon oslobađanja zahvalio pristalicama koje su sinoć protestovale u centru Moskve, rekavši im kako smatra da je to što je oslobođen upravo njihova zasluga.

Navalni takođe kaže kako je ovo "jedinstven slučaj" u sudskoj praksi koji ga neće sprečiti da nastaviti kampanju.
Portparol Kremlja opisao je proteste na kojima je traženo oslobađanje Navalnog kao ilegalne. Putin lično nije komentarisao ovaj slučaj, a zapadni mediji sugerišu da i unutar Kremlja postoje razlike u gledištima o tome kako postupati sa Navalnim.
Navalnijevo oslobađanje pratio je i oporavak vrednosti akcija na ruskim berzama.
Ovaj mladi borac protiv korupcije predstavlja novu, Internet generaciju i ruski ga establištment u proteklih 14 godina predvodjen predsjednikom Vladimirom Putinom doživljava kao vrlo ozbiljnu pretnju.
Toga je mišljenja i jedan broj aktivista i zaštitinika ljudskih prava poput dugogodišnje predsednice Helsinškog komiteta Rusije, Ljudmile Aleksejeve.
Ona kaže da, sve i da Navalni ode u zatvor, to će doprineti njegovoj popularnosti i nakon pet godina - vjeruje Aleksejeva - iz zatvora će izaći jači i pobediće na izborima čak i u nedemokeratskim izbornim uslovima kakvi su danas.
XS
SM
MD
LG