Linkovi

Pogled izbliza na mumiju u Fild muzeju


Džej Pi Braun, konzervator u Fild muzeju sa svojim timom proučava mumificirano telo Minirdisa, 14-godišnjeg egipatskog dečaka, sina sveštenika.
Džej Pi Braun, konzervator u Fild muzeju sa svojim timom proučava mumificirano telo Minirdisa, 14-godišnjeg egipatskog dečaka, sina sveštenika.

Egiptolog u Fild muzeju u Čikagu otvorio je sarkofag u kojem se nalazi dve i po hiljade godina stara mumija egipatskog dečaka, kako bi popravilo oštećenja na njoj.

Sarkofag sa mumijom je otvoren vrlo pažljivo s obzirom da je sadržaj izuzetno osetljiv.

“Ljudi misle da su mumije velike i brutalne i čvrste, ali one su zapravo vrlo vrlo lomljive. Čak i najmanja greška u rukovanju može da napravi ogromnu štetu”, ističe Džej Pi Braun, konzervator u Fild Muzeju.

Neko je podigao sarkofag na jednu stranu te su se noge mumije prelomile u kolenima. Zatim su se odlomila stopala zbog čega je mumija skliznula niz kovčeg.

Konzervatori će morati da poprave masku i omot i da ponovo spoje stopala sa ostatkom, a zatim će mumija i sarkofag morati da budu poduprti kako bi uspešno stigli na izložbu u Los Anđeles iduće godine.

“On je bio 14-ogodišnjak i sa sarkofaga znamo da se zvao Minirdis. On je bio sin Inarofa, koji je bio važan sveštenik boga Mina u centralnom Egiptu”, kaže Braun.

Nije poznato zašto je Minirdis umro tako mlad, ali otvaranje sarkofaga daje naučnicima retku šansu da sakupe nove informacije o životu kasnijeg perioda istorije drevnog Egipta.

“Priča koju svi znaju o mumijama jeste da se mozak vadio kroz nos. Organi su se takođe vadili i stavljali u posebne ćupove koje su smeštali u kovčeg pored mumije. U kasnijem periodu – a to je nainteresantnije – unutrašnji organi su se konzervirali, zamotavali u pakete i stavljali nazad ili u stomak ili u grudni koš ili između nogu”.

U normalnim okolnostima, naučnici koriste CT skener za proučavanje unutrašnjosti starih egipatskih sarkofaga. Međutim, ima nekih stvari koje CT skener ne može da zabeleži.

“Pošto smo otvorili sarkofag videli smo izbledele žute obrise oko mumije i pitali smo se šta bi to mogli da bude jer je izgledalo kao da je namerno nacrtano. Čim smo izvadili mumiju shvatili smo da je to zapravo slika boginje Nut”, kaže Morgan Nu, pomoćnica konzervatora.

U drevnom Egiptu, Nut je bila boginja neba. Ona je prema predanjima trebalo da obmota preminulog i da ga povede u zagrobni život. Naučnici navode da je otkriće crteža bilo potpuno iznenađenje.

Fild Muzej u Čikagu dobio je mumiju 1920. godine od Istorijskog društva Čikaga. Ona će biti prikazana na izložbi mumija u Los Anđelesu, koja se otvara idućeg septembra.

XS
SM
MD
LG