Linkovi

Nauka usavršava tenisko klizanje


Klizanje je brže od trčanja i omogućava sportistima da lakše promene pravac kretanja
Klizanje je brže od trčanja i omogućava sportistima da lakše promene pravac kretanja

Efikasno klizanje zahteva da patike savršeno odgovaraju podlozi, a to je upravo ono gde naučnici mogu da pomognu...

Klizanje je postalo jedan od ključnih elemenata modernog tenisa. To su primetili i naučnici, koji su se posvetili analiziranju tehnike, ne samo da bi je bolje razumeli, već kako bi usmerili proizvođače sportske obuće i podloga za teniske terene ka pravljenju boljih proizvoda.

Klizanje prilikom riterna je veoma uobičajena pojava kada se tenis igra na šljaci, ali poslednjih godina, teniseri sve više to rade na travi, pa čak i tvrdim podlogama.

Naučnici objašnjavaju da je klizanje brže od trčanja i omogućava sportistima da brže promene pravac kretanja.

“Tenis je postao mnogo brži nego ranije zato što igrači snažnije serviraju; možda zbog materijala od kojih se prave reketi ili žice. Svakako, mislim da je sada neophodno da igrači što brže stignu do loptice”, kaže Danijel Ura, sa Univerziteta grada Šefilda u Velikoj Britaniji.

Za sada, samo nekoliko vodećih tenisera je usavršilo ovu tehniku izvan šljakastih terena. Da biste se efikasno klizali, patike moraju savršeno da odgovaraju podlozi, a to je upravo ono gde nauka može da pomogne.

“Mislim da će to postati slično kao Formula 1, gde sve zavisi od vremenskih uslova, samo će ovde zavisti od podloge na kojoj se igra, patike će imati važnu ulogu u meču”, objašnjava Ura.

Tražeći patiku i podlogu koje najviše odgovaraju jedna drugoj, istraživači na Univerzitetu grada Šefilda napravili su specijalni mehanički uređaj koji može da izmeri trenje kod patike.

“Da bismo to uradili moramo da razumemo nekoliko parametara mešu kojima su: kako se patika menja, kako se njene odlike manifestuju tokom interakcije sa podlogom, kako odlike teniskog terena utiču na sve to, ali i druge faktore, kao što su temperatura i kako se pojedini igrači klizaju po terenu”, objašnjava Met Kare, takođe sa Univerziteta u Šefildu.

Istraživanje, u saradnji sa Međunarodnom teniskom federacijom (ITF), moglo bi da dovede do toga da se i patike i podloge za terene ubuduće prave od različitih materijala, što bi na kraju trebalo da nam omogući brže i još uzbudljivije teniske mečeve.

XS
SM
MD
LG