Linkovi

Vojne vežbe SAD i baltičkih saveznika


Litvanski vojnici (arhivski snimak)
Litvanski vojnici (arhivski snimak)

Alijansa jača svoje kapacitete na istoku Evrope, nastojeći da time odvrati Moskvu od eventualnih planova širenja nestabilnosti na baltičke zemlje i Poljsku.

Dok traje krhko primirje na istoku Ukrajine, ne gubi na snazi ni nepoverenje Rusije i zapadnih saveznika sa druge strane. Nedavno je organizovana i posljednja vojna vježba američkih i litvaniskih snaga pod nazivom" Zajednički udar".

Američke snage ovih dana organizuju zajedničke vježbe sa baltičkim saveznicama kako bi ih obučile i kako bi postigli neophodnu koordinaciju u slučaju da to bude potrebno. Slijedi to odluke NATO samita, a potom NATO ministara da istočne granice Saveza i Evrope treba ojačati u slučaju ruske intervencije. Uspostavljeni su koordinacijski štabovi i radi se na pripremi do 5000 vojnika koji bi u roku od 48 sati bili spremni borbeno da djeluju gdje to bude potrebno, na teritoriji NATO članica. Do tada, zajedničke vojne vježbe poput ove u Litvaniji pod nazivom " Zajednički udar".

"Ove sedmice dijelimo iskustvo i učimo jedni od drugih zajedno sa američkim jedinicama. Amerikanci su donijeli veliko iskustvo iz pravih bitaka, iskustvo koje dijele sa nama i uče nas. Ovo je veoma važno za obje strane jer pokazujemo kako djelujemo i saradjujemo kako bi se uspješno ispunili zadaci", rekao je poručnik Edgaras Raibuzis, pripadnik oružanih snaga Litvanije.

"Povišene tenzije na istoku Evrope su nas dovele ovdje da uspostavimo rotacijske snage na Baltiku: Estoniji, Latviji, Litvaniji i Poljskoj. Ovdje, zajedno sa saveznicima, radimo na zajedničkom djelovanju, gradimo partnerstvo i pokazujemo svijetu da stojimo zajedno sa našim saveznicima", poručio je američki kapetan Rasel Mur.

Sa jednim okom na vojnim uvježbavanjima, a drugim na krhkoj primjeni sporazuma iz Minska, u sjedištu NATO se nadaju da operativne mogućnosti zajedničkih snaga nikada neće biti u prilici da se stave u pogon. I ovdje se slažu sa EU i cijelom medjunarodnom zajednicim- rješenje ukrajinske krize se neće naći na bojnom polju.

XS
SM
MD
LG