Linkovi

Veršbou za diplomatsko rešenje krize


Zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou
Zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou

Nakon posljednjih vojnih akcija separatista na istoku Ukrajine, potpomognutih Rusijom, rešenje je još dalje, ali ga nije nemoguće dostići, uveren je zamenik generalnog sekretara NATO-a

Najbolji put iz ukrajinske krize je diplomatsko rješenje, ukazao je danas zamjenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou, govoreći u Oslu o odnosima vojnog saveza i Rusije. Odnosi se neće popraviti sve dok Moskva ne počne da se pridržava protokola potpisanog u Minsku.

Za drugog čovjeka civilne uprave NATO, situacija je, kada je riječ o odnosima sa Rusijom, jasna, barem razlozi za nju: Rusija je odbacila pravila medjunarodnih odnosa i vratila se staroj, hladnoratovskoj strategiji. To je strategija politike sile, kaže danas u Oslu zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Aleksandar Veršbou, govoreći o odnosima Alijanse i Rusije. A takva strategija nije prijetnja samo Ukrajini, već i Evropi šire i globalnoj bezbjednosti. Veršbou sa žaljenjem konstatuje da Moskva nastavlja sa tom strategijom, dok rastu rastu troškovi: ne samo u novcu, već i u prosperitetu i reputaciji zemlje.

On ukazuje da ruska agresija na Ukrajinu nije izolovani incident, prije zaokret u politici i shvatanju evropske bezbjednosti- predstavlja nastavak ponašanja koje je od prije nekoliko godina počelo da kvari odnose NATO i Rusije. Sve to uprkos našim naporima da uključimo Rusiju da zajedno napravimo bezbjednosni sistem Evrope, kaže zamjenik generalnog sekretara Alijanse.

Hladnoratovsko razmišljanje na ruskoj strani nije teško prepoznati. Riječ je o doktrini po kojoj prvi susjedi mogu uživati samo ograničeni suverenitet, sve ostalo je odredjeno ruskim strateškim interesom. Mnogo toga do sada uloženog u bezbjednost Evrope je sada dovedeno u potanje i godinama ćemo još živjeti sa posljedicama, uopzorava ambasador Veršbou.

A ta ista Rusije je prije u mnogo slučajeva bila konstruktivan bezbjednosni partner, pomažući da se uspostavi medjunarodni sistem poštivanja suvereniteta država i njhovih granica, kao i prava da sama odaberu vlastitu sudbinu, svega onoga što danas ruši. Naša prva reakcije je bila gorko razočarenje, priznaje Veršbou.

Dvadeset godina pokušavamo sa Rusijom da budemo strateški partneri, gradeći u slobodnoj i mirnoj Evropi mjesto i za Rusiju. Osnivački akt NATO -ruskih odnosa govori da ćemo zajednički raditi na održivom miru. Sada, gledaju dalje od ukrajinske krize, moramo jasno poručiti Moskvi: ne može birati koja će pravila poštovati, a koja kršiti i ne može nama ostalima uspostaviti novi evropski bezbjednosni poredak koji će biti baziran na njenim pravilima ili pravila neće ni biti, kaže zamjenik generalnog sekretara NATO-a.

XS
SM
MD
LG