Linkovi

Bridlav: Rusija i dalje podržava separatiste


Komandant NATO snaga u Evropi, američki general Filip Bridlav, na konferenciji za novinare u Kijevu, 26. novembar 2014.
Komandant NATO snaga u Evropi, američki general Filip Bridlav, na konferenciji za novinare u Kijevu, 26. novembar 2014.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Filip Bridlav izjavio je da veliki broj ruskih vojnika i dalje operiše u istočnoj Ukrajini, pružajući podršku separatistima koji se bore sa vladinim snagama.

Bridalav se posle sastanka sa najvišim ukrajinskim zvaničnicima obratio medijima u Kijevu, naglašavajući da NATo nije primetio ruske borbene formacije, već osoblje koje je prvenstveno uključeno u obuku, savetovanje i pomoć pobunjeničkim snagama. Bridlav je istakao da SAD ostaju posvećene pružanju finansijske podrške Ukrajini, pomoći u opremi i stručnim savetima, kako bi što efikasnije odgovorila na situaciju na istoku zemlje.

Moskva je više puta demantovala da je vojno uključena u krizu u Ukrajini, a ruske snage koje se bore uz separatiste opisala kao dobrovoljce. Bridlav je takođe upozorio na - kako se izrazio - "militarizaciju" Krimskog poluostrva, koju bi Moskva mogla da iskoristi za širenje uticaja i preuzimanje kontrole nad čitavim crnomorskim regionom.

U međuvremenu, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je rasporedilo još 14 borbenih aviona na Krimsko poluostrvo, u okviru eskadrile koja treba da broji ukupno 30 lovaca.

XS
SM
MD
LG