Linkovi

NATO optužuje Rusiju za porast tenzija


Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Filip Bridlav
Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Filip Bridlav

Komandant NATO snaga u Evropi tvrdi da je najmanje sedam ruskih bataljona stacionirano duž granice sa Ukrajinom, uz veliki broj manjih specijalnih jedinica

Tenzije u istočnoj Ukrajini ponovo su u porastu, nakon što je ukrajinski predsednik Petro Porošenko juče okončao jednostrano primirje u sukobu sa proruskim separatistima. Komandant snaga NATO-a u Evropi Filip Bridlav za aktuelnu situaciju uglavnom optužuje Rusiju.

Situacija u istočnoj Ukrajini bila je nestabilna i dok je na snazi bio prekid vatre. Stanovnici Slavjanska za to krive Kijev.

"Zar je ovo primirje? Kako neko može ovo da nazove primirjem. Zar Porošenko i njegova nova vlada ne vide šta se događa, da ljudi umiru?

Čak i prije kraha primirja, komandant NATO snaga u Evropi, američki general Filip Bridlav, izražavao je sumnju da će Rusija dozvoliti poštovanje prekida vatre.

“Svjedoci smo nastavka sukoba, koji se stalno podstiče sa istočne strane granice. Treba da budemo oprezni dok god se ta situacija ne promijeni.”

Bridlav je naglasio da je najmanje sedam ruskih bataljona i dalje stacionirano duž granice sa Ukrajinom, uz veliki broj manjih jedinica za specijalne operacije. Ne ostaju međutim svi na svojim položajima.

“Pojedine snage prelaze granicu.”

NATO je prije nekoliko nedelja objavio satelitske snimke 10 ruskih tenkova koji pristižu na položaj, samo 75 kilometara udaljen od ukrajinske granice, koju su zatim prešla tri oklopna vozila.

General Bridlav takođe ističe da postoji velika vjerovatnoća da je jedan ukrajinski vojni helikopter oboren ruskim oružjem. Takođe je upozorio da su paravojne ruske snage i dalje veoma aktivne u istočnoj Ukrajini

XS
SM
MD
LG