Linkovi

Smanjenje vojnika na Kosovu


Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen (arhivski snimak)
Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen (arhivski snimak)

Broj pripadnika KFOR-a će se u narednih nekoliko meseci smanjiti za polovinu - sa sadašnjih 10.000 na 5.000, saopšteno je danas iz kabineta Generalnog sekretara NATO-a, Andersa Fog Rasmusena.

Kako je ocenjeno, situacija na Kosovu se stabilizuje, a odluka o smanjenju broja bezbednosnih snaga dolazi posle saglasnosti Beograda i Prištine da obnove dijalog.

Rasmusen je u saopštenju ocenio da su lokalne institucije sve sposobnije za preuzimanje odgovornosti za bezbednosne zadatke, ali i naglasio da će KFOR i dalje biti u stanju da brzo i efikasno rasporedi svoje snage i rezerviste ukoliko to bude bilo potrebno.

Kosovske vlasti pozdravile su ovu odluku rekavši da je to "još jedan dokaz da kosovske bezbednosne snage uspešno grade svoje kapacitete“.

Komandant KFOR-a u Prištini, nemački general Erhard Biler, rekao je novinarima da će se smanjenje trupa "obavljati korak po korak“ i da bi trebalo da bude sprovedeno do proleća 2011.

Prema izjavi jednog diplomate, zemlje članice NATO-a su suočene sa finansijskim teškoćama kao i sve većim potrebama za pregrupisanjem vojnika u Avganistan zbog čega je i doneta odluka o smanjenju trupa na Kosovu.

Kako je planirano, NATO će u zavisnosti od bezbednosne situacije, do 2012. godine smanjiti broj vojnika na Kosovu na 2 i po hiljade.

XS
SM
MD
LG