Linkovi

Rusija svojim potezima uznemirava NATO


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Lideri NATO-a sastaju se u Varšavi u petak (8. jula) da bi učvrstili mere odvraćanja u odnosu na, kako ocenjuju, agresivni nastup Rusije, koja se vraća na metode Hladnog rata, dok Vašington ponovo preuzima ulogu glavnog zaštitnika Evrope.

Posle odluke Britanije da napusti Evropsku uniju, u jeku teške migrantske krize i pojačanog islamističkog terorizma, cilj američkog predsednika Baraka Obama na predstojećem samitu alijanse je da ukloni bilo kakav utisak o tome da je NATO zastareo a Zapad oslabio, naročito u očima Rusije.

Kremlj, međutim, tvrdi da odgovornost za povećanu opasnost od izbijanja šireg sukoba u Evropi, leži na NATO-u, navodeći da je u toku najveća modernizacija NATO-a od kraja hladnog rata do danas.

Zapadni vojni stručnjaci ističu da jačanje prisustva NATO-a u baltičkim zemljama i Poljskoj, gde je stacionirano dodatnih savezničkih 4.000 vojnika, služi kao stalni podsetnik Moskvi da se alijansa punom parom vraća svom temeljnom zadatku da brani NATO prostor.

Zapadne sile će u Varšavi izneti plan za dodatno jačanje odbrane na severu i istoku Evrope.

Pored ostalog, planirano je stvaranje nove mreže NATO baza u regionu Baltiku i u Poljskoj, zatim održavanje češćih vojnih vežbi i, ako bude potrebno, formiranje snaga za brzo reagovanje, uključujući vazdušne, pomorske i specijalne operativne komponente od oko 40.000 vojnika.

Odbrana savezničkih zemalja podrazumeva i razvijanje odbrane od mogućih ruskih sajber napada i pojačano prisustvo NATO-a u Crnom moru, gde Rusija održava svoju pomorsku flotu, navode diplomtski izvori NATO-a.

Najveći deo novih zadataka obezbediće Sjedinjene Države, koje time – kako kažu eksperti – ponovo preuzimaju ulogu glavnog zaštitnika svojih zapadnih saveznika, uprkos naporima predsednika Obame da refokusira američku pažnju na rastuće ekonomije u Aziji i izvrši pritisak na Evropljane da odbranu svog kontinenta preuzmu u svoje ruke.

XS
SM
MD
LG