Linkovi

Strah od ruske intervencije


Ukrajinski vojnik na straži kod punkta blizu istočnog ukrajinskog grada Debalcev u regionu Donjeck.
Ukrajinski vojnik na straži kod punkta blizu istočnog ukrajinskog grada Debalcev u regionu Donjeck.

NATO je upozorio da bi Rusija mogla da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu, a da to predstavi kao mirovnu operaciju.

Portparolka Alijanse Oana Lungesku izjavila je da bi Rusija mogla da iskoristi "humanitarnu ili mirovnu misiju kao izgovor da pošalje trupe u istočnu Ukrajinu".

NATO tvrdi da je Rusija poslednjih dana povećala broj svojih vojnika duž granice, i da ih tamo sada ima oko 20 hiljada, zajedno sa velikim brojem tenkova, pešadije, specijalnih jedinica i aviona.

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekao da se pretnja ruske intevencije u Ukrajini uvećala u poslednjih nekoliko dana, navodeći da vlada u Varšavi ima razloga da sumnja da je "rizik od intervencije veći nego pre nekoliko dana". Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u međuvremenu je posetio mirovne jedinice ruske vojske u Samari i izjavio da moraju da budu u stanju "postojane borbene gotovosti".

Istovremeno, nastavljaju se intenzivne borbe snaga ukrajinske vlade i pro-ruskih separatista na istoku Ukrajine. Portparol ukrajinske vojske izjavio je da je 18 njenih pripadnika ubijeno, a 54 ranjeno u poslednja 24 sata. Holandski premijer Mark Rute saopštio je da je istraga na mestu gde je oboren malezijski avion prekinuta zbog bezbednosne situacije.

XS
SM
MD
LG