Linkovi

Rasmusen: Bez NATO-a u Siriji


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen

Generalni sekretar NATO-a međutim razumije i očekuje vojni odgovor nekih od članica koje, kako je naveo, ne mogu mirno posmatrati varvarsko ubijanje civila

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ponovio je danas u Briselu da Alijansa neće biti uključena u vojnu akciju u Siriji, akciju koju očekuje i razumije ali koja bi, vjeruje on, trebala biti kratka i jasno ciljana te takva ne treba lanac NATO komande.

"NATO već ima svoju ulogu- kao forum za konsultacije medju saveznicama i tako što je razmjestio Patrot projektile u Turskoj. U ovome ne predvidjam neku dodatnu ulogu za NATO. Medjutim, govorim o potrebi da medjunarodna zajednica preduzme akcije u ovakvoj situaciji. Svrha takve akcije bi trebala biti da pošalje veoma jasnu poruku režimu u Damasku ali i svima koji bi u budućnosti mogli upotrijebiti hemijsko oružje, da to neće proći bez snažne medjunarodne reakcije", poručio je Rasmusen.

Prvi čovjek Alijans razumije i očekuje vojni odgovor nekih od članica NATO koje ne mogu mirno posmatrati varvarsko ubijanje civila:

"Ako odgovor na to što se dešava u Siriji bude vojna operacija, predvidjam kratku, odmjerenu i jasno usmjerenu operaciju i za takvo nešto ne treba NATO komanadni sistem."

A novinari u Briselu se svakog dana pitaju zašto izostaje evropski odgovor na sirijsku krizu, šta radi Evropski servis za spoljne poslove? Odgovor na to daju portparoli službe zamišljene da biude evropsko ministarstvo spoljnih poslova- gdja Ešton je u stalnom kontaktu sa svilm evropskim ministrima, na telefonskoj vezi sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem. Stvarnost je da su evropske članice oštro podijeljene oko toga šta i kako činiti u Siriji. Za Evropljane ništa novo, kao što nije nova ni činjenica da se autoritet Unije kao globalnog igrača i ovom prilikom opasno urušio.
XS
SM
MD
LG