Linkovi

NATO pozvao Crnu Goru u članstvo


Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Danas je sa skupa ministara vanjskih poslova NATO u Briselu Crnoj Gori upućena pozivnica da se pridruži Alijansi. Posle pristupnog procesa koji bi se trebao okončati kada parlamenti država članica Alijanse potvrde današnju odluku...

...članstvo Crne Gore u vojnom savezu će biti snažan doprinos sigurnosti i stabilnosti regiona, ukazano je ovom prilikom. Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg:

"Zamoliću vas sadada povrdite da li pozivamo Crnu Goru da se pridruži Alijansi. Da li možemo da potvrdimo da imamo konsenzis o ovome? Vidim da imamo konsezus, hvala vam. Politika otvorenih NATO vrata pomaže nam da širimo sigurnost, stabilnost i demokratske vrijednosti za koje se Alijansa zalaže. Kao savez, snažniji smo i efikasniji jer naša vrata ostaju otvorena. Dozvolite da sada pozovem predstavnike Crne Gore da nam se peridruže."

Ovako je izgledala završnica gotovo šest godina dugog puta Crne Gore kroz Akcioni plan za punopravno NATO članstvo. Slijede sada pregovori o procesu pridruživanja, a potom i potvrda protokola od strane 28 nacionalnih parlamenata država članica, a na kraju tog puta pnopravno NATO članstvo.

Američki državni sekretar, Džon Keri

"Danas smo načinili još jedan korak ka punoj integraciji Evrope i zajedničkoj odbrani pozivajući Crnu Goru da nam se priključi i praveći mjesto za nju unutar euro-atlantske zajednice, osiguravajući vrijednosti. Time smo i potvrdili i NATO politiku otvorenih vrata."

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Igor Lukšić:

"Vjerujem da je ova pozivnica veliko ohrabrenje svim zemljama koje žele da se pridruže NATO, da je posebno dobra vijest za zapadni Balkan jer još jedna od zapadno balkanskih država, kao dio NATO, znači snažno pojačanje sigurnosti i stabilnosti cijelog regiona."

Još uvijek nije kraj puta. Porgorica sada treba još snažnije da ide kroz reforme- odbrambene, ekonomske i političke, da osnaži vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ali, veliki cilj je dostignut i skora nova članica Saveza može sada da računa na još snažniju podršku Alijanse kojoj pripada.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg:

"Dobrodošla Crna Goro!"

XS
SM
MD
LG