Linkovi

Vojni komitet NATO-a u CG

  • Nebojša Redžić

General Knud Bartels sa ministarkom odbrane CG, Milicom Pejanović Đurišić, Podgorica, 27. oktobar 2014.

General Knud Bartels sa ministarkom odbrane CG, Milicom Pejanović Đurišić, Podgorica, 27. oktobar 2014.

Zvaničnici NATO-a pri poseti Crnoj Gori istakli da će Alijansa zbog ruskog agresivnog ponašanja nastaviti sa aktivnostima na istoku.

U Podgorici je danas boravila delegacija Vojnog komiteta NATO-a. Predsjedavajući komiteta general Knud Bartels poručio je da je NATO posvećen Zapadnom Balkanu i da na njega gleda kao na prirodni dio evroatlanstkog pakta.

General Bartels je nakon današnjeg sastanka sa crnogorskom ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić istakao da je najvažniji zadatak NATO-a da odbrani i zaštiti članice od bilo kojeg napada.

"NATO je posvećen budućnosti Zapadnog Balkana na koji gleda kao prirodni dio evroatlanstske porodice. Pridruživanjem NATO-u države Zapadnog Balakana se uključuju u najjači vojni savez u istoriji koji obezbjeđuje mir i stabilnost za svoje članove", poručio je Bartels na konferenciji za medije sa ministricom Pejanović Đurišić.

On je istakao da je agresivno ponašanje Rusije fundamentalno promjenilo evroatlantsku bezbjednost i da će Alijansa nastaviti sa aktivnostima na istoku.

"Što se tiče agresivnog ponašanja Rusije i nelegalne akcije protiv Ukrajine oni su fundamentalno promjenili evroatlanstku bezbjednost i u tom smislu uspostavili određene mjere obezbjeđenja koje će biti primjenjivane dok god je to potrebno. Mi ćemo nastaviti sa stalnim prisustvom i aktivnosti u istočnom djelu alijnse na bazi rotiranja", rekao je Bartels.

On je kazao da je Crna Gora već osjetila benefite od saradnje sa NATO i kao pouzdan partner doprinijela sigurnosti regiona.

"Tako ste doprinijeli međunarodnoj sigurnosti u Africi u obezbjeđivanju sigurnosti u morima oko Somalije. Što se tiče Avganistana vaš doprinos misiji NATO-a je visoko cijenjen", rekao je Bartels.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će Crna Gora dobiti pozivnicu da pristupi NATO-u 2015. godine, Bartels je rekao da je “u tom smislu poruka sa Samita u Velsu bila jasna kada smo se obavezali da ćemo odluku donijeti do kraja 2015. godine”.

Bartels je naglasio da su pažljivo pratili napredak i reforme koje se odvijaju u oružanim snagama Crne Gore i poručio da je zadovoljan performansama koje ima crnogorska vojska.

Ministarka Pejanović Đurišić, odgovarajući na pitanje novinara da li će vojska morati da se pozabavi sumnjivim kadrom u okviru VCG koja je zaostala iz JNA i vojske SCG posebno u bezbjednosnom sektoru, kazala je da kada je u pitanju zaštita podataka u Crnoj Gori je već nekoliko puta promjenjen zakon kako bi ti standarni bili što kvalitetnije implementirani.

Ona je istakla da u vojno-obavještajnoj službi nema kadra koji je u prošlosti bili angažovani u drugim službama.

"Pripadnici Vojske Crne Gore su na različitim tačkama Zemlje i naš zadatak je da njihove aktivnosti budu podržane adekvatno kada je u pitanju obavještajni i kontraobavještajni rad. Prošle godine u okviru Ministarstva odbrane je formirano odjeljenje za vojno obavještajne poslove. Tada smo donijeli odluku da ljudi koji će biti angažovani u tom sektoru nemaju istoriju angažovanja u drugim službama i vremenima", rekla je Pejanović Đurišić.

Ona je naglasila da je VCG obnovljena u odnosu na prošla vremena i da je Ministrastvo odbrane odlučno da NATO standardi u Crnoj Gori budu implementirani na odgovarajući način.

XS
SM
MD
LG