Linkovi

Komitet NATO: Rad na političkom rešenju


Komitet NATO: Rad na političkom rešenju
Komitet NATO: Rad na političkom rešenju

Predsednik Vojnog komiteta NATO, general Knud Bartels izjavio je u Briselu da NATO pomaže da se stvori prostor za nalaženje političkog rešenja za sever Kosova, uz prevazilaženje razlika s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, a uz ulogu Srbije i vlasti u Prištini. On je istakao da će NATO pomoći da se stvori “valjan okvir za političko rešenje koje bi bilo primenjeno”.

Na završetku dvodnevnog zasedanja Vojnog komiteta NATO-a, u kojem su učestvovali najviši vojni funkcioneri Alijanse, general Bartels je ocenio da je situacija na severu Kosova “poslednjih dana mirna, ali krhka.”

On je istakao da je neposredni zadatak KFOR-a da na severu Kosova stvori okvir za stabilnost I slobodu kretanja”, i primetio da ranija iskustva pokazuju da, u tom području, veoma brzo može da dodje do naglih promena, podsećajući na dogadjaje iz marta 2004.

Bartels je istakao da NATO radi na tome da predupredi bilo kakvo pogoršavanje prilika na severu Kosova. General je dodao da je Vojni komitet NATO detaljno razmotrio stanje na Kosovu, rekavši da je cilj stabilizacija situacije na Kosovu i da NATO radi na tome da se postepeno smanji broj vojnika Kfora.


XS
SM
MD
LG