Linkovi

Sastanak Stefanovića i Bilera


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović razgovaraju pred početak sastanka sa odbornicima četiri opštine na severu Kosova.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović razgovaraju pred početak sastanka sa odbornicima četiri opštine na severu Kosova.

U bazi Kfora "Noting Hil" kod Leposavića završen je sastanak ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i šefa pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, posle više od 5 sati.

Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović rekli su agenciji Beta posle sastanka da večeras neće davati izjave medijima.

Uoči sastanka, Stefanović je izrazio očekivanje da će na njemu biti nadjeno rešenje krize.

Predstavnici Vlade Srbije ranije danas su razgovarali i usaglasili stavove sa predsednicima i odbornicima opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica.

Srbi iz četiri opštine na severu Kosova podržali su danas zahteve srpskih vlasti u Beogradu da se, u cilju trajne normalizacije situacije, na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak situacija vrati na stanje od pre 25. jula.

Na zajedničkoj sednici odbornika četiri opštine sa severa Kosova šef Pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je predstavio nacrt sporazuma sa komandantom Kfora, ali s obzirom da odbornici nisu upoznati sa detaljima nisu ni raspravljali o ovom planu:

"Za nas su prihvatljivi svi dogovori koji vode ka miru i stabilizaciji stanja, ka pozicijama koje nam garantuje da ostanemo mirni, da ostanemo na svojim ognjištima i u svojoj državi."

Uklanjanje blokada na severu Kosova biće regulisano sporazumom za koji se očekuje da bude postignut, a odbornici sa severa Kosova su izrazili nadu da će dobiti čvrste garancije međunarodne zajednice i države Srbije.

A u Beogradu potpredsednik srpske Vlade i ministar policije Ivica Dačić je izjavio da Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji, u borbi za svoja prava, treba da koriste sve oprobane metode i tehnike koje su koristili Albanci kada nisu želeli da žive u Srbiji:

"Ako je međunarodna zajednica prihvatila tu realnost na terenu da Albanci nisu želeli da žive u Srbiji, ne znam kako je moguće onda primeniti dvostruke aršine na primeru Srba", primetio je Dačić.

Kuper podneo izveštaj

Evropski posrednik Robert Kuper, u izveštaju koji je podneo institucijama EU ističe da za rešenje krize na severu Kosova nije bitno ko je započeo problem, već da je neophodno nastaviti dijalog i to na način koji će omogućiti napredak. Evropskim zvaničnicima Kuper je tokom sastanka preneo gledanja predstavnika obe strane s kojima se sastao na terenu.

"Mislim da je ideja bila da se sretne sa ljudima, razgovara sa njima i ubedi ih da se vrate dijalogu", kaže portparol Evropske komisije Majkl Man.

Kuperov izveštaj je sadržan je u "tri tačke", o kojima postoji saglasnost svih 27 članica EU - prva je da je neophodno da se smanji napetost na terenu, druga - da se pronađe prelazno rešenje i ključna stvar jeste da se dijalog mora nastaviti i to na način koji će omogućiti napredak.

Kfor dobio pojačanje

Na prištinski aerodrom stigao je prvi kontigent dodatnih snaga Kfora koji će biti pomoć i podrška pripadnicima mirovnih snaga već stacioniranim na Kosovu. Kosovski mediji su javili da je prvi avion sa pripadnicima rezervnih borbenih snaga Kfora, uglavnom iz Nemačke i Austrije, sleteo na prištinski aerodrom.

Predstavnik Kfora, Diter Vihter, juče je saopštio da je na zahtev komandanta Kfora, generalmajora Erharda Bilera, NATO odlučio da na Kosovo pošalje bataljon od oko 700 pripadnika rezervnih borbenih snaga stacioniranih u Nemačkoj.

Portparol NATO-a, Karmen Romero, saopštila je da odluka o slanju pojačanja nije usledila kao posledica nemogućnosti pripadnika mirovnih snaga da kontrolišu situaciju na Kosovu, već da bi se snagama koje su na terenu omogućilo da imaju redovne odmore. Ostali delovi pojačanja će na Kosovo doći narednih dana.

UNMIK je inače saopštio da je avganistanski diplomata Farid Zarif danas preuzeo funkciju vršioca dužnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara misije UN na Kosovu.

Novi vršilac dužnosti šefa UNMIK-a bio je i zamenik ministra spoljnih poslova Avganistana. Farid Zarif bio je koordinator misije UN-a u Bagdadu 90-ih godina, šef osoblja štaba misije UN za pomoć u Iraku, a kasnije i zamenik šefa misije UN u Sudanu. Od avgusta 2010. bio je direktor odseka za Evropu i Latinsku Ameriku u Odeljenju za mirovne operacije UN.

XS
SM
MD
LG