Linkovi

Podrška NATO za Ukrajinu, Avganistan i borbu protiv terorizma


나토 정상회의에 참석한 회원국 정상들
나토 정상회의에 참석한 회원국 정상들

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je na konferenciji za medije po završetku samita NATO u Varšavi da neće biti normalizacije odnosa sa Rusijom sve dok Moskva ne primjeni odredbe mirovnog sporazuma iz Minska.

Američki predsjednik je kazao da je ruska agresija u Ukrajini jedan od najvećih političkih, bezbjednosnih i humanitarnih izazova sa kojima se Alijansa suočava.

"Privrženost SAD bezbjednosti Evrope je nepokolebljiva", rekao je Obama.

Kazao je da je Moskva aneksijom Krima i podrškom separatistima u Ukrajini nartušila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, i da je počela da provocira NATO.

NATO lideri su se završnog dana samita fokusiralči na podršku Ukrajini i Avganistanu, i angažmanu Alijanse u borbi protiv terorizma, odnosno podrška Globalnoj koaliciji koja se bori protiv Islamske države.

Lideri NATO donijeli su danas set odluka koje bi trebalo da doprinesu stabilnosti izvan teritorije NATO, uključujući odluke o početku programa obuke u Iraku i upotrebi obavještajne avijacije u borbi protiv tzv. Islamske Države.

Generalni sekretar NATO saopštio je to na konferenciji za novinare. Jens Stoltenberg takođeje najavio početak operacije “Čuvar mora” u Mediteranu čiji je cilj da sa u kordinaciji sa EU spriječi trgovinu ljudima u akvatoriju Egejskog mora.

Ranije danas lideri NATO najavili su nastavak podrške Avganistanu, uključujući nastavak misije “Odlučna podrška” i tokom 2017. godine, te kontinutet finasijske podrške avganistanskoj vojsci do 2020.

Popodne je održan i sastanak komisije NATO. Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštili su novinarima da saveznici jedinstveno podržavaju suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine, te najavili značajnu podršku vlastima u Kijevu od koji se traži da da sprovedu ozbiljne reforme.

Radi se o, kazao je Porošenko novinarima, vrlo ozbiljnom i ambicioznom programu pomoći – jedinstvenom u smilsu podrške partnerskoj državi i sveobuhvatnom, pošto uključuje pomoć u četrdesetak sektora, uključujući sektore odbrane i bezbjednosti.

Stoltenberg je na istoj konferenciji zatražio od Rusije da prestane da podržava separatiste na istoku Ukrajine.

Juče je NATO odlučio do pojača vojno prisustvu na istoku – u Poljskoj i u tri baltičke države. Koordinaciju tih aktivnosti preuzeće SAD, Njemačka, Velika Britanija i Kanada.

U centru Varšave danas je nekoliko stotina demonstrata iz država širom Evrope protestovalo protiv Alijanse. Demonstrati se bune zbog količine novca koji drđžave NATO odvajaju u vojne svrhe, dok je jedan broj okupljenih tražio da Sjevernoatlanski savez ublaži stav prema Rusiji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da će naredni samit Alijanse biti održan naredne godine u novom štabu Alijanse, u Briselu.

XS
SM
MD
LG