Linkovi

NATO: CG ima suvereno pravo da odlučuje o svojoj sudbini


NATO Samit (arhiva)
NATO Samit (arhiva)

NATO i EU su prirodni partneri i za očekivati je da traže načine kako bi saradnja na bezbjednosnom polju dvije organiacije bila što uspješnija, jedan je od zaključaka ministarskog NATO skupa koji je završen danas u sjedištu Alijanse u Briselu. Pored ovoga, zvaničnici NATO su priznali da postoji uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu, a na rusku propagandu NATO odgovara dijalogom i argumentima. Jedan od njih je da Crna Gora, kao suverena zemlja, koja će se uskoro pridružiti vojnom savezu, ima suvereno pravo da odlučuje o svojoj sudbini.

Više od četrdeset tačaka osnažene sardnje NATO i EU dogovreno je danas na skupu ministara spoljnih poslova NATO. Od direktne vojne saradnje, kombinovanja kapaciteta, do saradnje na polju istraživanja i upotrebe novih tehnologija. Obje organizacije, EU i NATO rodjene su nakon strašnog globalnog konflikta i naučile su lekciju, tvrdi šefica evropske diplomatije.

"Dakle, uvijek smo znali kako da izadjemo iz kriza, kako da poštanemo snažniji, omogućimo bolji život našim gradjanima i vjerujem da ni sada neće biti izuzetak. Ključno evropsko pravilo i put je da saradjujemo sa prijateljima i zato je tako važna transatlantska saradnja i saradnja sa NATO", poručuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, prvi čovjek Alijanse je priznao kako se i u Briselu osjeća pojačan uticaj Rusije na to područje, ali je i podsjetio da Savez ne traži konflikte.

"Vidjeli smo povećano rusko prisustvo i na Zapadnom Balkanu, ali na rusku propagandu ne odgovaramo propagandom, već otvorenom, slobodnom debatom. Zato jer vjerujemo da će činjenice i istina će prevladati. Takođe smo vidjeli izvještaje da su neki ruski gradjani bili umiješani u ozbiljne incidente tokom izbora u CG. To je nešto što sada crnogorske vlasti istražuju, ali je takodje poznato da u tome pomaže i Srbija, pokušavajući da dodje do svih relevantnih činjenica. Ali mi vjerujemo u otvoreno, slobodno, demokratsko društvo, da će reforme, modernizacija bezbjednosnih institucija osnažiti odbrambenu sposobnost država Zapadnog Balkana. Na ovome radimo zajedno sa EU i današnji sporazum podrazumjeva i novi okvir rada dvije organizacije na području Z. Balkana", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Uz ovo, Stoltenberg ja naglasio da će skoro članstvo Crne Gore u NATO značiti dobru vijest za obje strane. Podsjetio je da će Crna Gora biti dio najjače vojne alijanse na svijetu, da će uživati bezbjednosne garancije, da će napad na jednu saveznicu značiti napad na sve. NATO će dati svoj doprinos miru i stabilnosti u Crnoj Gori, kao što je to slučaj već gotovo 70 godina sa državama koje su članice vojnog saveza.

Strateška pozicija Crne Gore i njeni vojni kapaciteti su značajni i važni za Alijansu, zaključio je generalni sekretar NATO-a.

XS
SM
MD
LG