Linkovi

Rasmusen: Avganistan i dalje prioritet


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanka u Briselu
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanka u Briselu

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kazao je da će misija u Avganistanu i dalje biti ključni operativni prioritet Alijanse. Rasmusen je izrazio uvjerenje da će avganistanska vlada do 2014. godine preuzeti punu kontrolu nad bezbjednošću zemlje.

Rasmusen je, u obraćanju na sastanku ministara odbrana zemalja članica Alijanse i saveznika čiji vojnici su u međunarodnim bezbjednosnim snagama u Avganistanu, kazao da je jasno da NATO partneri postižu napredak u toj državi.

"Vidio sam taj napredak kada sam nedavno posjetio Kabul i Herat. Avganistanci će u julu preuzeti kontrolu nad bezbjednošću u sedam pokrajina i okruga u kojima živi 25 odsto populacije. To je značajan početak tranzicije. Uvjeren sam da je možemo okončati do kraja 2014. godine”.

Na sastanku u Briselu razgovaralo se o planiranom početku povlačenja američkih vojnika iz Avganistana krajem godine, nakon decenije uspostavljanja demokratske vlade i njene odbrane od Talibana. Rasmusen je pokušao da umanji strahovanja da će povlačenje Sjedinjenih Država podstaći druge saveznike da takođe ubrzo napuste zemlju.

“Prije svega, neće se žuriti sa povlačenjem. To je potvrđeno na današnjem sastanku. Svi međunarodni partneri ostaće posvećeni misiji i ispratiti je do kraja. Na novembarskom samitu u Lisabonu utvrdili smo mapu puta za prenošenje odgovornosti na avganistanske snage i držaćemo se tog rasporeda. Tranzicija počinje narednog mjeseca i nadam se da će biti okončana do kraja 2014. godine”.

U belgijskoj prijestonici je i američki sekretar za odbranu Robert Gejts, kojem je ovo poslednje učešće na sastanku NATO-a, prije odlaska u penziju krajem mjeseca.

XS
SM
MD
LG