Linkovi

Bez promena plana za Avganistan


Ministri odbrane NATO-a na sastanku u Briselu, 18. april, 2012.
Ministri odbrane NATO-a na sastanku u Briselu, 18. april, 2012.

U Briselu počeo dvodnevni skup NATO ministara odbrane i vanjskih poslova, koji je u funkciji pripreme skorog skupa na vrhu u Čikagu, 20-tog maja. U fokusu je reforma vojnog saveza, Avganistan, te konačne pripreme za realizaciju anti-balističkog štita nad članicama Alijanse.

Promjene u organizaciji vojne alijanse, utvrdjene na prošlom samitu u Lisabonu, su tema koja će obilježiti i naredni, majski susret na vrhu NATO u Čikagu. To je i prva tema današnjeg dijela sastanka ministara vanjskih poslova i odbrane članica Saveza- kako sa manje novca i ljudstva postići veću efikasnost, pitanje je na koje se traži odgovor u tzv "pametnoj odbrani", priilagodjenoj modernim izazovima.

Naravno, nezaobilazna je i situacija u Avganistanu, misije koju jedni smatraju uspješnom, drugi daleko od toga. U svakom slučaju, a danas je to i potvrdjeno, članice NATO-a ostaju pri planu da se do polovine naredne godine odgovornost za sigurnost Avganistana prepusti u ruke domaćim vojnim i sigurnosnim snagama, da bi do kraja 2014. i posljednji vojnici NATO-medjunarodne misije napustili tu zemlju.

"Tokom tog perioda tranzicije, uloga naših trupa će se postepeno mijenjati od borbene do uloge podrške, ali nastavićemo da provodimo borbene operacije tokom perioda tranzicije, sve do kraja 2014-te godine. Dakle, ključno je da nema promjena u planu usvojenom u Lisabonu", kazao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

A kada je riječ o o budućoj osposobljenosti NATO-a, tu na prvom mjestu stoji uspostava anti-balističkog štita, takodje dogovorena na prošlom samitu- od odluka da se sistem razvija kako bi se zaštitile vojne članice, do pune operativnosti složenog sistema je dug put. Danas je taj proces podržan, uz želju da se u Čikagu proglasi uspostava privremenog štita od eventualnog raketnog napada iz pravca Irana ili Sjevene Koreje. Do tada, saveznici uvježbavaju, šta i kako činiti- NATO baza Ramštajn u Njemačkoj je zamišljena kao mozak cijelog sistema.

"Imamo uključene američke senzore, holandske i njemačke patriot baterije, američke razarače i više različitih komandnih centara na NATO i američkoj strani, sve u cilju provodjenja vježbe anti-balističke zaštite"; kazao je komandant štaba savezničke vazdušne komande Ramštajn, general Mark Velš.

“Tek što smo prošle sedmice svu neophodnu opremu stavili u pogon i testirali je. Radili smo iznimno brzo, imajući na umu da Ramštajn nije izabran za štab anti-balističke zaštite na samitu u Lisabonu, prije petnaest mjeseci, već iza toga, na ministarskom skupu juna prošle godine. Dakle, operativni smo za upola kraće vrijeme", naveo je zamjenik komandanta štaba saveznicke vazdušne komande Ramštajn, general Fridrih Ploger.

Medjutim, još uvijek je otvoreno pitanje, kako Rusiju, koja sa podozrenjem gleda na ovaj projekat, ubijediti da NATO plan ne znači budjenje duhova hladnog rata.

XS
SM
MD
LG